Moștenirea lăsată de Guvernul Sandu: împrumuturi de aproape 1 miliard de lei și înrăutățirea condițiilor de trai cu 2,4 puncte procentuale

Deși a guvernat o perioadă foarte scurtă de timp, Guvernul Maia Sandu lăsat în urmă o pată neagră asupra condițiilor de trai, dar și o povară financiară de aproape un miliard de lei, bani pe care cetățenii sunt obligați să-i restituite ”sponsorilor” externi și partenerilor strategici ai Maiei Sandu în cel mai scurt timp posibil, plus o dobândă contractată netransparent.

Astfel, potrivit datelor oficiale comunicate de Banca Națională a Moldovei, în perioada de guvernare a Maiei Sandu rata inflației a crescut foarte rapid, de la 4,4% la 6,8%, iar odată cu ea au crescut și prețurile pentru principalele produse alimentare, golind rapid buzunarele oamenilor.

Conform datelor furnizate de Statistica Moldovei (BNS), minimul de existență a cetățenilor în primul trimestru curent constituia 2028,3 lei. Astfel, raportând la rata inflației de 6,8%, mai mare cu 2,4 p.p. față de iunie curent, înțelegem că minimul de existență este în minus cu 137,92 lei anual și cu -48,68 lei în perioada de referință. Evident, neajunsul de 137,92 lei nu poate fi acoperit de populație din nimic, decât prin ajustarea ratei inflației din contul creșterii economice. Însă, așa cum am subliniat în acest articol, condițiile economice și de trai s-au înrăutățit foarte mult în ultima perioadă, iar această tendință s-ar fi putut menține în cazul dacă acest Guvern al Maiei Sandu nu era dat jos, pentru că era pus pe împrumuturi externe și nu avea idei de administrare a statului sau de creștere economică.

Din punctul de vedere financiar, Guvernul Maia Sandu nu a întreprins acțiuni în vederea administrării corecte a problemelor fiscale și a încasărilor la Bugetul Public Național, dar a preferat să acopere neajunsurile din contul împrumuturilor și granturilor externe, fapt demonstrat.

Potrivit ex-ministrului Finanțelor, Natalia Gavriliță, în perioada iunie-octombrie curent, Guvernul a primit de la ”sponsorii” externi și de la partenerii strategici ai Maiei Sandu nu mai puțin de 2,12 miliarde de lei, dintre care 886 mln. de lei sub formă de împrumut, cu dobândă, iar 1,23 miliarde de lei – granturi nerambursabile.

Cu părere de rău, ex-ministrul Natalia Gavriliță nu ne spune și condițiile împrumuturilor în sumă de aproape un miliard de lei, precum și nu ne-a comunicat, opiniei publice, unde au fost cheltuiți acești bani.

Împrumuturi Externe, Republica Moldova, Guvernul Sandu

Referitor la aceste finanțări externe, președintele Igor Dodon spunea ieri, la Moldova 1, că pentru a sta cu mâna întinsă nu trebuie multă minte, dar orice ban luat din afară trebuie să fie investit și nu îndreptat spre consum – la acoperirea pensiilor, salariilor, indemnizațiilor și altor scopuri sociale.

Pe lângă cele de mai sus, să nu uităm că fostul Guvern al Maiei Sandu a pus umărul și la creșterea tarifelor pentru energia electrică, iar pe masa ministrului Economiei mai erau spre ”soluționare” și alte chestiuni, inclusiv majorarea tarifelor pentru transportul intern, gazele naturale și altele, care urmau să lovească în cetățeni, dar au fost opriți la timp.

În acest context, ar trebui să dăm o apreciere corectă acestor aspecte financiar-economice, și nu doar motivelor politice, mai cu seamă că politica nu pune pe masă și nu ține soba caldă pe timp de iarnă.

Autor: Corneliu Gandrabur

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share