Partidul Democrat din Moldova se arată nemulțumit de ultimile acțiuni întreprinse de ministrul Finanțelor, Natalia Garviliță, privind majorările de taxe și a depus o moțiune simplă în Parlament. Textul moțiunii a fost citit de vicepreședintele fracțiunii PDM, Vlad Cebotari.
„Nici două luni nu au trecut de la investirea acestui Guvern că, iată asistăm deja la un dezmăț fără precedent în toate sferele de activitate cu serioase și grave repercusiuni asupra situației economice și financiare a statului, în special consecințe dezastroase față de cetățeni și mediul de afaceri. Cîteva zile în urmă dna ministru a Finanțelor din Guvernul Maiei Sandu, Natalia Gavrilița, a anunțat că:
- vor anula tichetele de masă,
- vor elimina scutirile personale pentru cetățenii cu venituri lunare de până la 20.000 de lei și
- a anunțat creșterea, de la 10% la 20% valoarea TVA aplicată pentru industria HoReCa.
În final, dna Gavrilița a declarat că „Vor continua consultările cu mediul de afaceri”.”, a spus Cebotari.
Cebotari a atras atenția că atunci când a luat decizia de a anula tichetele de masă, ministrul Gavriliță nu a discutat cu nici unul din cei 4 operatori de tichete de masă, precum nici nu a cerut opinia celor peste 1000 de agenți economici și companii care ofereau tichete de masă angajaților.
„Cu câți dintre cei 50.000 de beneficiari de tichete de masă a discutat înainte să declare că „tichetele de masă nu sunt în beneficiul cetățeanului”? Dar în beneficiul cui sunt, dnă ministru, acei cca 800 de lei pe lună (la care mai mult), SUPLIMENTAR la salariu, sub formă de tichete de masă cu care oamenii își pot cumpăra produse alimentare?” a întrebat vicepreședintele fracțiunii PDM.
PDM cere demisia ministrului Natalia Gavrilița și pentru majorarea TVA de la 10 la 20% pentru activitatea HoReCa.
„Tot recent, ministrul Alianței Kozak a anunțat revenirea la TVA de 20% pentru activitatea HoReCa – hoteluri, restaurante și cafenele, după ce guvernarea PDM a redus această taxă la 10%, pentru a stimula dezvoltarea domeniului respectiv și pentru a-i motiva pe agenții economici din acest sector să scoată banii de sub masă și să-i includă în circuitul economiei. De menționat că această măsură a fost implementată inclusiv datorită unui studiu făcut de un deputat din actuala guvernare, mă refer la Dumitru Alaiba. Un exemplu relevant al aplicării TVA î-l constituie legislația României, conform căreea valoarea TVA aplicată activității HoReCa constituie 5% „, a adăugat Cebotari.
Potrivit procedurii, în termen de două săptămâni Ministra va fi audiată în Parlament de către deputați, iar aceștia vor vota pentru sau împotriva demisiei acesteia.