Externe

Motivul pentru care tinerii nord-coreeni vor să își cumpere un laptop, deși n-au acces la Internet

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cererea de laptopuri a crescut în rântul studenților și liceenilor nord-coreeni. Deși acestora nu li se permite să folosească Internetul, ei au acces la numeroase cărți, se pot uita la televiziunea de stat și pot citi ziare de specialitate.

Pentru unii dintre ei, chiar, posesia unui laptop le-a permis să facă bani de buzunar pe perioada vacanței, scrie Daily NK.

Surse din Coreea de Nord au relatat că tot mai mulți studenți își doresc să își cumpere un laptop – și nu este vorba doar despre cei care trăiesc în orașele mari, ci și de cei din zonele rurale, scrie ProTV.

„Deși nord-coreenii nu au acces la Internet, ei pot citi diverse cărți și articole academice folosind intranetul. Totodată, se pot uita la televizor, pot citi reviste de specialitate”, au relatat sursele.

Iar pentru cei care se specializează în domeniul tehnologiei, laptopurile îi ajută să realizeze desene folosind programe special instalate pe dispozitivele lor.

„Într-o zi, un student nord-coreean mi-a spus că a creat o pereche de pantofi pe laptop și astfel a reușit să câștige un premiu la Competiția Națională de Tehnologie a studenților.”

Și în rândul generațiilor mai tinere, a crescut interesul pentru noua tehnologie, mai ales că sunt numeroase instituții de învățământ care oferă cursuri de IT: universitățile din Yanggang, inclusiv Colegiul de Agricultură și Minerit din Heysan, Colegiul pentru Educație de la Universitatea Yonsei sau de la Kim Jong Song.

Totodată, oalele sub presiune sunt la mare căutare – mai ales cele la care se poate găti orezul, bateriile reîncărcabile, corpuri de iluminat electrice sau care folosesc lumina solară, alarme de incendiu și televizoare.

Prețul unei astfel de oale este în jur de 200.000 de woni, adică echivalentul a 23 de dolari. Cu aceeași sumă, o familie poate cumpăra 42 de kilograme de orez.

loading...

Comments are closed.