MSMPS a lansat campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”, pentru a susține persoanele în perioada de recuperare

Persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19, mai ales în forme grave, suferă nu doar fizic. Boala poate afecta în mare măsură și starea lor psihică și emoțională. Stresul, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre problemele cu care se pot confrunta pacienții în perioada de recuperare. După externare, aceștia pot dezvolta dificultăți respiratorii, probleme legate de voce, atenție, memorie și gândire, lipsă de energie sau dificultatea de a gestiona activitățile zilnice în ritm obișnuit. În același timp, persoanele care au fost intubate și ventilate, se pot confrunta cu o capacitate redusă de a putea consuma alimente sau chiar lipsa totală a poftei de mâncare. Astfel, perioada de după tratament aduce după sine o etapă foarte importantă în convalescență, iar respectarea recomandărilor medicilor, susținerea familiei și comunicarea cu cei apropiați au un rol esențial în revenirea la activitățile obișnuite și reintegrarea socială. În acest sens, pentru a susține reabilitarea persoanelor care se recuperează după tratament, a fost lansată campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”.

Campania este implementată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Pe durata următoarelor două luni vor fi organizate 3 webinare despre soluțiile de reabilitare post COVID-19, vor fi difuzate în mediul online și la TV un șir de materiale video informative, reportaje, podcasturi și alte materiale dedicate medicilor și pacienților.

În cadrul acestei campanii a fost lansat și ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți. Suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19”, conținând informații și ilustrații de mare ajutor atât pentru persoanele care au simptome COVID-19 și cum anume ar trebui să procedeze în această situație, cât și despre persoanele care au avut o formă gravă a bolii, cu nevoie de reabilitare după spitalizare. Sunt exemplificate exerciții de gestionare a sufocării, a respirației, a tusei, modalitatea recomandată de aerisire a încăperii, și de asemenea,  gestionarea oboselii, inclusiv planificarea activităților, tehnici de relaxare (având în vedere că impactul emoțional este foarte puternic), gestionarea alimentației și a activității fizice. Acest ghid are scopul de a ajuta persoanele aflate în convalescență, care au nevoie de o recuperare cât mai rapidă, fiind un suport atât pentru ei cât și pentru familiile lor.

Ghidul poate fi găsit aici.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share