Municipalitatea a câștigat un proiect de construire a unor instalații de prelucrare a nămolului

După mai mult de un an de muncă: ședințe, analize, prezentări și solicitări, Proiectul „Construirea instalațiilor de prelucrare definitivă a nămolului prin proces de peroliză la Stația de Epurare a apelor reziduale din municipiul Chișinău” va fi cofinanțat de Fondul Ecologic Național. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook.

Potrivit edilului, subiectul a fost susținut de toate fracțiunile parlamentare. „Mulțumesc tuturor pentru implicare și suport pentru un proiect cred eu de importanță majoră, modern și unic de acest gen. Sper mult că și înainte interesul public va fi mai sus decât disputele politice și nu vor exista blocaje pentru realizarea proiectelor importante și necesare pentru oameni, așa cum se întâmplă în unele situații. Cu toții locuim în acest oraș și ne dorm dezvoltarea lui! Astfel, în acest proiect, Fondul Ecologic Național va contribui cu 60 de procente din suma necesară pentru realizarea proiectului”, a spus Ceban.

Edilul afirmă că în prezent sunt depuse eforturi în identificarea altor surse financiare.

„Este un pas important care ar permite construcția unui ciclu închis ecologic de prelucrare a nămolului care se acumulează zilnic la Stația de epurare. Potrivit specialiștilor și rezultatelor analizelor realizate, unica soluție pe termen lung care ar rezolva problema mirosului urât din capitală este montarea instalațiilor de piroliză la Stația de epurare a apelor uzate”, a punctat acesta.

Esența tehnologiei de piroliza constă în diminuarea cantității de nămol. Această metodă va permite ca de la cele 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să ajungă la 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate și fi ulterior utilizat.

„Din cauză că administrația precedentă nu a identificat în acest sens decât soluții pe termen scurt, astăzi ne-am pomenit cu cca 500 mii tone de nămol, depozitate de-a lungul anilor și lăsate sub cerul liber. Aici vreau să concretizez: construcția Stației noi de epurare a apelor uzate care are loc în prezent nu va rezolva problema mirosului urât în capitală”, a subliniat Ion Ceban.

Totodată, trebuie luat în calcul și faptul ca după finalizarea procesului de modernizare și recepționare a noii Stații de epurare, serviciile de canalizare vor fi extinse și pentru raioanele Strășeni și Ialoveni, iar la stație vor fi obținuți poate 200 m3 de nămol, dar asta poate duce deja la o catastrofă ecologică.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share