Municipiul Bălți ar putea avea propriul Statut. Proiectul a fost înregistrat la Parlament

Deputații Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au pregătit un proiect de lege care vine să-i acorde municipiului Bălți statut special, similar ca în cazul municipiului Chișinău. Potrivit proiectului, impozitele din veniturile persoanelor fizice urmează să rămână în localitate în proporție de 100%, iar din veniturile persoanelor juridice – în proporție de 50%. Inițiativa mai prevede ca și taxele pentru drumuri să rămână în municipiu, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul Boris Marcoci a declarat că, încă din anul 2012 și până în prezent, multe guverne au început acest lucru, însă nimeni nu l-a dus la bun sfârșit. „Am înregistrat acest proiect pentru ca Bălți, capitala de nord a țării, să aibă statutul aproximativ sau chiar la fel ca cel al Chișinăului. Potrivit lui, un nou primar, un nou conducător, dar și noul mod de colectare a taxelor îi va permite municipiului să se dezvolte frumos.

Deputata Liliana Grosu a menționat că acest proiect va contribui substanțial la consolidarea capacității administrației publice locale din municipiul Bălți. „Prin prezentul proiect de lege se propune să fie introdusă o delimitare între competențele primarului, în special cele proprii și cele delegate. Astfel, se propune ca cele delegate să fie finanțate din bugetul de stat, iar cele proprii – din bugetul local. Totodată, competențele proprii ar urma să fie împărțite în obligatorii și voluntare.

„Noi venim cu propunerea de a institui un mecanism separat de colectare a taxelor locale, pentru că în prezent acestea sunt percepute de instituțiile fiscale, care nu au demonstrat randamentul necesar la perceperea acestora”, a mai spus Liliana Grosu.

Potrivit legislației, statut de municipiu au Chișinău, Bălți, Bender, Cahul, Ceadîr-Lunga, Comrat, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni, Tiraspol și Ungheni.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share