Alte știri

Municipiul Bălți are troleibuze noi. Cine le-a cumpărat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Locuitorii din Bălți beneficiază de transport public ecologic datorită achiziției a aproximativ 11 troleibuze noi, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și fondul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu pentru Europa de Est (E5P), la care contribuie Uniunea Europeană și statele membre, transmite Moldpres.

„Acesta este un rezultat concret pentru cetățeni. Datorită acestui sprijin, locuitorii orașului Bălți au acces la transport public mai confortabil și ecologic, în conformitate cu abordarea ecologică a Uniunii Europene. Sunt mândru să spun că Uniunea Europeană este lider în promovarea durabilității mediului și abordării efectelor legate de schimbările climatice. UE își propune ca până în 2050, Europa să devină prima economie majoră din lume cu efect neutru asupra climei”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Totodată, grantul de un milion de euro, oferit suplimentar de către Guvernul Suediei municipiului Bălți, va transforma capitala de nord a țării în primul oraș din Republica Moldova care va avea un plan de dezvoltare a infrastructurii de transport pentru următorii ani.

„Troleibuzele vor asigura accesul pentru toți cetățenii, inclusiv persoanele cu necesități speciale sau care locuiesc în suburbiile orașului Bălți, în centrul urbei. Sprijinul oferit de Suedia pentru E5P este menit să susțină dezvoltarea economică incluzivă în Republica Moldova. Aici vedem și rolul important al autorităților publice locale. Sperăm că vom putea continua logica proiectului și reformele care vor permite accesul la oportunități a tuturor femeilor și bărbaților, cu accent pe grupurile vulnerabile ale societății”, a menționat Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

Împrumutul BERD de 2,5 milioane de euro acordat companiei municipale de troleibuze a fost completat de o subvenție de 1,2 milioane de euro, acordată de E5P, în cadrul căruia Uniunea Europeană este cel mai mare donator.

E5P este un fond multidonator de 243 milioane de euro, inițiat de Suedia, care funcționează în toate țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina). Fondul E5P din ţara noastră constituie 28 de milioane de euro și include o contribuție de un milion de euro din partea Chișinăului. UE este cel mai mare contribuitor, cu 18,75 milioane de euro. Fondurile sunt destinate să ajute Republica Moldova să îmbunătățească eficiența energetică, contribuind la securitatea energetică și competitivitatea economică, dialogul politic, având în același timp un impact pozitiv asupra mediului.

loading...

Comments are closed.