Munteanu: Sunt unii care-au difuzat în mod eronat un fals că azi ar fi 2 ani de la începerea războiului de agresiune rusească în Ucraina

Sunt unii care-au difuzat în mod eronat un fals că azi ar fi 2 ani de la începerea războiului de agresiune rusească în Ucraina, susține Igor Munteanu, președintele CUB.

”De fapt, 24 februarie, 2022, nu este decât declanșarea unui atac direct asupra capitalei Ucrainei, Kyiev, pentru că războiul a început în 2014. Drept dovadă servește și această medalie bătută de statul rus pentru trupele sale de șoc, care-au participat activ la anexarea Crimeii, în 2014, aliminând structurile statului ucrainean de pe teritoriul acestei peninsule. Hugo Grotius, unul dintre cei mai mari gânditori ai dreptului internațional modern, susținea că războiul nu are niciun sens, fiind un instrument eronat și ineficient de rezolvare a intereselor statelor implicate. Școala lui Hugo Grotius dovedește azi deplina sa justețe mai mult ca oricând. Aproape 1 mln de victime civile și militare de ambele părți, 7 mln de refugiați, 4 mln de persoane strămutate, sute de orașe distruse și miliarde de euro pierdute în urma distrugerilor. ȘI chiar dacă numărul de suferințe umane, pierderi uriașe și crimele de război, care dezumanizează arată clar iraționalitatea războaielor, ele mai servesc și azi unor dictatori obsedați să-și țină supușii în teroare. Din aceste motive școala realistă sfătuiește statele să se orienteze în funcție de raportul de forțe și realitățile legate de securitate internațională, nu doar de dorințele lor intime sau de proiectele lor idealiste. Statele pot face numai ceea ce le permite raportul de forțe de care trebuie să țină cont, iar calculele eronate le pot costa prea scump, atunci când principiul de egalitate al statelor este o categorie relativă, ca și potențialul libertății cu care se naște orice ființă umană.

Și totuși, azi vom comemora luptătorii Ucrainei, militari în termen, recruți și voluntari, care-și apără zilnic patria și casele lor de violența unui agresor sângeros și perfid. Curajul lor va dăinui, iar cauza lor menține speranța unei păci cu care se încheie orice război”, a declarat Munteanu.

Total
0
Shares
Total
0
Share