Alte știri

Mutații la mutații, provocarea cercetătorilor îngrijorați de eficiența vaccinurilor. A doua variantă apărută în Anglia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Coronavirusul suferă mutații la mutații, iar cercetătorii britanici sunt îngrijorați că acestea ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente. Există deja o altă variantă la virusul Kent, cum este denumit coronavirusul din Anglia.

Din coronavirusul care circulă în lume s-a desprins varianta britanică în urmă cu mai mult timp, denumită varianta Kent, după numele regiunii în care a apărut. La fel, au apărut mutații în Brazilia ori Africa de Sud, răspândite și acestea în lume.

În Marea Britanie însă, și varianta Kent a început să se dividă, la rândul ei, iar asta o îngrijorează pe cercetătoarea Sharon Peacock, directoarea programului britanic de supraveghere genetică (COVID-19 Genomics UK consortium).

„Ceea ce este îngrijorător în legătură cu aceasta este că varianta 1.1.7 care circulă de mai multe săptămâni şi luni începe să sufere mutaţii din nou şi să dobândească noi mutaţii care ar putea afecta modul în care noi combatem virusul în ce priveşte imunitate şi eficacitatea vaccinurilor″, a spus Sharon Peacock la postul BBC, potrivit Agerpres.

Astfel, o nouă mutaţie, identificată prima dată în oraşul englez Bristol, a fost calificată drept ″Variantă Îngrijorătoare″⁣ (Variant of Concern) de către Grupul consultativ privind virusurile noi şi emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperită la Bristol are una dintre aceleaşi mutaţii ale variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud. „Nu este surprinzător că s-a întâmplat şi se va întâmpla de asemenea în altă parte″, a precizat Wallace miercuri, menţionând că „trebuie să continuăm testarea efectelor vaccinului în această situaţie″.

Au fost descoperite până în prezent 21 de cazuri de COVID-19 cu această variantă care are mutaţia E484K, survenită în proteina Spike a virusului, aceeaşi modificare observată la variantele coronavirusului din Africa de Sud şi Brazilia.

Există până în prezent trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care îngrijorează cercetătorii: varianta sud-africană, cunoscută ca 20I/501Y.V2 sau B.1.351, cea britanică, denumită 20I/501Y.V1 sau B.1.1.7, şi varianta braziliană, denumită P.1.

Varianta britanică, mai infecţioasă, dar nu neapărat şi mai letală faţă de celelalte, va fi probabil întâlnită în toată lumea, susţine Sharon Peacock. „Odată ce vom învinge (virusul) sau el va suferi singur mutaţii care să-l facă mai puţin virulent – în provocarea bolii -, atunci vom putea să nu mai fim îngrijoraţi. Dar, cred, privind înspre viitor, vor mai trece ani până atunci. În total încă vreo 10 ani, în opinia mea″, spune Sharon Peacock.

Sursa: ProTV / Agerpres

loading...

Comments are closed.