Muzeul Național de Artă a Moldovei aniversează 80 de ani de la fondarea instituției

Muzeul Național de Artă a Moldovei (MNAM) aniversează 80 de ani de la fondarea instituției. Cu acest prilej astăzi, 26 noiembrie a avut loc dezvelirea plăcii comemorative a lui Auguste Baillayre, artist plastic, profesor și primul custode-șef al Pinacotecii municipale, instituită în 1939,  MNAM fiind succesorul acesteia.

Prezent la eveniment, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici a oferit angajaților instituției Diplomele Guvernului și Diplomele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, pentru contribuție substanțială adusă la promovarea, valorificarea și cercetarea patrimoniului cultural național. În context, oficialul a menționat că Muzeul Național de Artă a Moldovei a contribuit prin activitatea sa expozițională diversă la promovarea culturii naționale atât la nivel național cât și internațional.

Menționăm că în perioada 25-26 noiembrie, Muzeul Național de Artă a Moldovei a organizat mai multe activități:  Conferința științifică anuală a  MNAM; ceremonia de donație a lucrării „Portretul actriței Corina Constantinescu” de Camil Ressu (1880-1962); un recital de muzică cu actorii și Orchestra de Cameră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, dirijor Serghei Racenco; inaugurarea expoziției-concurs a desenelor copiilor „Povestea muzeului meu”; lansarea monografiei „Artele frumoase din Basarabia în sec. XX”, autor  Tudor Stavilă; vernisajul expoziției „Auguste Baillayre și contemporanii”.

Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost fondat în anul 1939. Patrimoniul muzeului înglobează o gamă largă de valori culturale, peste 39 de mii de piese, sistematizate în colecții: artă antică (sculptură, artă decorativă, numismatică) din sec. IV-I î. H.– II-d. H.; artă medievală târzie și populară (constituită în mare parte din icoane, obiecte de cult, carte veche, textile, costum tradițional); artă națională modernă și contemporană (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă, sec. XIX-XXI ); artă rusă (icoane, pictură, grafică și miniatură); artă universală vest-europeană: pictură, grafică, sculptură și artă decorativă (Italia, Franța, Germania, Spania, Olanda, sec. XVII-XX ); numismatică și medalii (Egipt, Grecia, Germania, Spania, Belgia, Danemarca, Anglia, Irlanda, Suedia ș.a., sec. XVI-XX); artă orientală (Japonia, China, Tibet, sec. XVIII-XX).

Total
0
Shares
Total
0
Share