Politică

N4: Fermierii încă n-au primit motorina donată de statul român

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fermierii încă n-au primit motorina donată de statul român, informează Telegraph.md, cu referire la N4.md

Potrivit sursei, procedura de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar extern acordat de România, a fost finalizată, a anunțat și Ministerul Agriculturii.

Astfel, au fost evaluate puțin peste 3.500 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar sub formă de motorină, de la mai mult de 3.400 de fermieri.

Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii din raioanele Cahul, Comrat, Căușeni, Orhei, Ștefan-Vodă.

Conform datelor preliminare, agricultorii au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de secetă aproximativ 475 mii hectare de teren agricol, cel mai mult fiind afectate terenurile cultivate cu porumb – peste 49 la sută, floarea soarelui – circa 45%, iar restul – soia, sfecla de zahăr și mazărea.

Până în prezent Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură a examinat 98 la sută din totalul dosarelor recepționate. Pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, șapte au fost respinse.

Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Astfel, potrivit calculelor, cuantumul mediu cantitativ pentru un hectar de motorină ar constitui aproximativ 18 litri.

Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, urmare a recepționării cantităților de motorină din partea României.

Amintim că donația din partea statului român a fost anunțată de către Klaus Iohannis, președintele României, în timpul vizitei la Chișinău.

loading...

Comments are closed.