Nagacevschi, despre deputații care au contestat limba rusă la CC: „Chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic”

Câștigurile juridice pe care le urmăresc deputații care au constat la Curtea Constituțională Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova se vor transforma în dezastre politice. Despre aceasta a anunțat ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, transmite Telegraph.md, cu referire la NTV.md

Reprezentantul Guvernului la Curtea Constituțională le amintește autorilor sesizării, Dinu Plîngău și Octavian Țîcu, că prin legea pe care ei o contestă s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public și la unele servicii publice. Potrivit ministrului, în lege nu se ia în calcul numărul de etnici ruși, dar cifra celor ce vorbesc în limba rusă.

Ceea ce am constatat, este faptul că domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii care au crezut așa. Stimații deputați au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă, pentru că limba rusă este limbă de comunicare interetnică”, a declarat Nagacevschi.

Ministrul se arată încrezut că tentativele acestor politicieni, pe care el îi numește iresponsabili, de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nici o șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil, indiferent de ce soluție va adopta Curtea Constituțională.

Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Vă urez succes”, a declarat ministrul în cadrul unui briefing.

Joi, 21 ianuarie, va avea loc ședința Curții Constituționale pentru examinarea constituționalității Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Legea a fost votată de Parlament, la sfârșitul anului trecut, la inițiativa deputaților PSRM și promulgată de președintele Igor Dodon.

Citește și: Nicolae Negru: „Maia Sandu va încălca Constituția, dacă nu va numi un premier”

Total
0
Shares
Total
0
Share