Actual

Năstase, despre ratarea celor 60 de mln.€ din grantul României: „Nu poți să dai foc la țară de dragul unui partid politic”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, i-a cerut în mod public președintelui țării, Maia Sandu, să investească cât mai curând un  nou Guvern. Andrei Năstase susține că este o rușine faptul că politicienii se preocupă de propriile partide, în loc să se preocupe de ieșirea din criză.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 29 martie,  susținută de Năstase, privind ieșirea din vigoare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova.

Năstase a insistat pe necesitatea votării unui nou Guvern, acuzând că din lipsa unui Executiv plenipotențiar țara noastră ar fi ratat 60 de milioane din euro din grantul României pentru Republica Moldova.

„Astăzi, RM pierde cele 60 de milioane de euro din partea României, pe timp de criză politică, economică și sanitară. Riscul este să mai pierdem 500 de milioane de la FMI și 100 de milioane de la Uniunea Europeană”, a declarat Năstase.

Potrivit lui, conducerea țării  dă vina de la unul la altul iar cei de la București nu au cu cine discuta, deoarece ai noștri dau cu piciorul în donații.

„România nu are cu cine discuta aici, la Chișinău. Unica entitate care putea să semneze acest acord era un guvern plenipotențiar. În lumea civilizată nu se întâmplă așa ceva. Nimeni nu dă cu piciorul în donații. Acest semnal este unul foarte prost la nivel european. Nu poți să dai foc la țară de dragul unui partid politic. S-a strigat anticipate, însă nu s-a întreprins nimic”, a mai declarat Andrei Năstase.

Actualul președinte va spune că e vina lui Dodon. Mai mare rușine ca aceasta nu a fost vreodată”, a conchis Năstase.

În acest context, menționăm că și PSRM a făcut apel repetat, astăzi, către Maia Sandu și PAS să numească de urgență premierul desemnat de majoritatea parlamentara, ca să avem un guvern funcțional care să poată gestiona criza.

Potrivit socialiștilor, stoparea de către România a ajutorului financiar de 100 de milioane de euro din cauză că Moldova nu e în stare de atâtea luni să aibă un guvern funcțional, este doar un prim pas spre dezastru.

Amintim că în seara de 28 martie, România a anunțat despre încetarea acordului privind ajutorul în valoare de 100 mln.€, care nu a mai fost prelungit din motivul că Chișinăul nu a putut investi un Guvern cu drepturi depline.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe Guvernul interimar de la Chișinău a invocat că nu ar avea competențele necesare pentru prelungirea programului de asistență, fapt ce a dus stoparea acordării ajutorului financiar.

loading...

Comments are closed.