Năstase şi Bătrâncea ar putea fi incluşi în lista neagră a site-ului „Mirotvoreţ”, ca agenţi de influenţă ai Rusiei

crimeea anexata, apce moldova, deputati moldova, alianta psrm acum, nastase pro-rus, nastase unionism, nastase moscova, rusia apce

Liderul PPDA, Andrei Năstase, dar şi deputatul PSRM Vlad Bătrâncea ar putea fi incluşi în lista neagră a site-ului „Mirotvoreţ”, o bază de date cu persoane suspectate de acţiuni îndreptate împotriva statului ucrainean. Potrivit unor surse de la Kiev, Năstase şi Bătrâncea sunt acuzaţi că fac jocul Mosovei, după votul scandalos de la APCE, scrie Actual.md. 

Centrul „Mirotvoreț” a fost fondat în 2014, la inițiativa deputatului Radei Supreme de la Kiev Anton Gherașenkov. Inițial, un grup de voluntari au cules informații despre 7500 teroriști, separatiști și complicii lor, iar în ianuarie 2015, numărul acestora a crescut până la 9 mii. În cartoteca neagră a Centrului ”Mirotvoreț” figurează şi jurnalista Natalia Morari, acuzată că face jocul serviciilor de informații rusești, specializat în manipularea opiniei publice.
 
Un alt personaj moldovean inclus în baza de date a Centrului ”Mirotvoreț” este analistul politic Vlad Kulminski, consilier pe probleme de politică externă al premierului Maia Sandu. Și acesta este suspectat de imixtiuni în treburile interne al Ucrainei. Despre Kulminski, Centrul ”Mirotvoreț” spune că se poziționează drept expert pro-europen, însă în realitate este ”adept al intereselor rusești”.
 
Amintim că în lista neagră a Centrul ”Mirotvoreț” a mai fost plasat și jurnalistul Vladimir Soloviov, fondatorul portalului Newsmaker și confident al Nataliei Morari. Soloviov este catalogat drept agent de influență al Federației Ruse, cu implicări directe în afacerile interne ale Ucrainei.
 
Mai mulţi analişti politici din Ucraina au criticat dur decizia celor doi politicieni de la Chişinău de a susţine revenirea delegaţiei ruse în APCE. În opinia experţilor, interesele politice înguste au prevalat asupra principiilor democratice. „Oare Moldova nu mai are pretenţii faţă de Rusia referitoare la conflictul transnistrean? Nu cred că această situaţie va avea un efect pozitiv pentru relaţiile dintre Kiev şi Chişinău. Nu văd o perspectivă în acest sens. Un vot, mai ales, la nivel european, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei poate afecta imaginea unui politician proeuropean. Pentru Ucraina, acest vot înseamnă că majoritatea dintre membrii delegaţi au votat pentru amnistierea ucigaşilor”, a declarat Directorul Institutului pentru Politici Internaţionale, Evgheni Magda.
 
Iar analistul politic din cadrul Institutului pentru Cooperare Euroatlantică, Volodimir Gorbaci, menţionează că votul deputaţilor din Moldova este un semnal îngrijorător pentru Ucraina: „În Ucraina acest gest este calificat drept o aliniere la politica externă a Rusiei, care este nu doar neprietenoasă în raport cu Ucraina, ci chiar se află în război cu noi, de facto. Astfel de acţiuni sunt calificate în Ucraina drept acţiuni ale aliaţilor agresorului. Cred că, deocamdată, Kievul va ignora Chişinăul”.
Total
0
Shares
Total
0
Share