Năstase și omul său din KGB

TIHON ZARAF, PPDA, Andrei Nastase, Platforma DA, Platforma Demnitate si Adevar, istoria Platfomei DA, cine este andrei nastase

Timid în faţa camerelor de filmare şi fără a avea experienţa discursurilor publice, aşa îl descoperim pe unul din membrii unui partid înscris în cursa pentru parlamentarele din 2014.

Acum 4 ani, societatea civilă asista la dezbaterile TV şi, puţin probabil, că-i ştia pe toţi cei care stau din spatele ecranelor. Dovadă fiind însăşi jurnaliştii care monitorizau procesul electoral, iar pentru ei, numele şi prenumele unuia dintre lideri, s-a dat greu rostit, fapt ce ar însemna că idee nu aveau cine le stă în faţă. Legea îi permitea, aşa că nu a avut nici o ezitare în a completa toate formularele şi a accede în cursa electorală pentru obţinerea unui fotoliu în legislativ. Cu excepţia unor apariţii fulgerătoare în presă, în campania electorală din 2014, personajul respective este ferit de ochii lumii. I s-ar putea trage de pe timpul activităţii, pentru că, nu în fiecare an, se vrea în politică un angajat al serviciilor secrete moldoveneşti cu acte în regulă.
Este vorba despre colonelul în rezervă al Serviciului de Informaţii şi Securitate – TIHON ZARAF. ( http://www.realitatea.md/un-partid-care-a-venit-la-cec-sa-se-inscrie-in-cursa-electorala-crede-ca-va-accede-bini-or-in-parlament_9907.html )

Astfel, printre primii care s-au înscris în cursa din 2014 au fost cei din formaţiunea „Partidul Forţa Poporului”. Colonelul Tihon având atunci funcţia de secretar general, dar şi numărul patru pe lista electorală.
(http://www.e-democracy.md/elections/parliamentary/2014/opponents/pfp/list/)

Oamenii însă nu au avut încredere în ei nici măcar cât pentru un procent, şi astfel, partidul nu a trecut pragul electoral.

Doar că ,se pare, misiunea a fost cu totul alta, iar „roadele”, de facto, se vor a fi strânse abia acum, în 2018.

Revenind în istoria partidului „Forţa Poporului”, îl regăsim în frunte pe ex-ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Nicolae Chirtoacă. O prezenţă actuală obişnuită în platourile Jurnal TV, dar blamat în trecut de ziarul lui Val Butnaru. Într-o ediţie „Jurnal de Chişinău”, din 2009, despre Chirtoacă se scria că ar fi făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzaţi de la Ambasada URSS din Franţa în 1983. De asemenea, jurnaliştii nu s-au sfiit să scrie că anume el a fost şi angajat al GRU (serviciul militar de spionaj sovietic, apoi rusesc). (https://www.ziarulnational.md/chirtoaca-a-lansat-un-nou-partid-in-r-moldova/).

Chiar dacă a răspuns agresiv suspiciunilor celor de la „Jurnal de Chişinău”, „scopul – scuză mijloacele”, descoperim recent (https://stiri.md/articole/politika/nicolae-chirtoaca-face-praf-presa-aservita-platformei-da58-cretini-agresivi). Potrivit site-ului www.e-democracy.md, la 21 aprilie 2013 a avut loc congresul de constituire a Partidului “Forţa Poporului”. Formaţiunea cu un lider specialist în servicii de intelligence, bănuit fiind de apartenenţă în spionajul pro-rus, Chirtoacă şi echipa suferă un eşec la parlamentarele din 2014.

Este un fiasco dublu, dacă e să ne amintim despre faptul că, în acelaşi an, 2014, sudul ţării a stat, practic, pe un butoi de pulbere.
În timp ce, în faţa societăţii se petrecea campania electorală, iar candidaţii se perindau prin platourile televiziunilor, în culise, serviciile secrete moldoveneşti erau cu ochii pe Găgăuzia. Acolo unde agenţii GRU petreceau mai mult timp decât în birourile din Moscova.

Ofiţerii SIS vorbesc în şoaptă despre o operaţiune secretă care a avut loc în acea perioadă în regiunea de sud a Republicii Moldova.
Opinia publică a cunoscut doar rezultatul – destructurarea unei organizaţii de tineri care, ulterior, au fost găsiți vinovați de instanţa de judecată pentru acordarea de suport serviciilor secrete ruse în scop terorist. Indivizii au recunoscut că au participat la instruiri militare organizate într-o localitate din apropierea orașului Rostov-pe-Don din Rusia. Acolo unde au fost învățaţi cum să asambleze și dezasambleze diferite tipuri de arme, cum să fabrice cocktailuri Molotov, dar şi să opună rezistență forțelor de ordine în timpul protestelor. (https://www.ziarulnational.md/deputatii-rusi-turism-politic-in-r-moldova/).

Nu există motiv să nu fie crezuţi pe cuvânt jurnaliştii discipoli ai lui Val Butnaru care l-au deconspirat pe Chirtoacă. Dacă acesta tot timpul a stat în faţa microfoanelor, atunci, colonelul de la SIS, Tihon Zaraf, odată cu sfârşirea alegerilor parlamentare, s-a retras în umbra. Cel mai probabil, birocraţia funcţiei de secretar de partid i-a luat tot timpul.

Tihon a plecat din serviciile secrete moldoveneşti până în 2009. Este catalogat de foşii colegi drept un om “obişnuit”. Doar că, şi în cazul lui, presa face dezvăluiri. Pe lângă faptul că ar fi fost agent sub acoperire la Întreprinderea de Stat “Registru”, Tihon este legat strâns de activitatea KBG ( Comitetul Securității Statului a fostei URSS, predecesorul FSB-ului ).(http://archiva.flux.md/articole/11937/).

Astfel, anul 2014 se încheie trist pentru Moscova, grupul extremis din sudul ţării este destructurat, unul din partidele pe care au mizat, “Forţa Poporului”, pierde în cursă, iar alături de ei, pe dinafară, rămâne un alt exponent al serviciilor secrete ruseşti – Renato Usatîi.

Următorul an, 2015 – începe în forţă. Societatea află despre faptul că din sistemul bancar a dispărut un miliar de dolari. Încep a fi căutaţi vinovaţii, iar săgeţile sunt îndreptate spre guvernarea pro-europeană. În scurt timp, o parte din societatea civilă, se mobilizează. Doar că, schimbarea locului coeficienţilor nu se răsfrânge asupra rezultatului. În septembrie deja, de la tribuna din centrul capitalei, organizatorii protestelor, care se jurau că nu vor intra în lumea politică, anunţă despre crearea unui partid. În decembrie 2015, apare formaţiunea politică “Platforma Demnitate şi Adevăr”. Dar, nu oricum, ci este bazat pe fundamental celor de la “Forţa Poporului”. Agentul GRU, Chirtoacă, îi predă ştafeta lui Andrei Năstase. Dacă acesta s-a retras din cursă, atunci, Năstase, până în prezent, ţine alături un al agent rus, acelaşi Zaraf Tihon, care, şi în partidul lui Năstase, ocupă funcţia anterioară, cea de secretar general. (https://ro.wikipedia.org/wiki/Platforma_Demnitate_%C8%99i_Adev%C4%83r_(partid_politic)).

secretar general Platforma DA, Alexandru Slusari, Jurnal TV, Forta Poporului, protestele din 2015Fostul colonel al serviciilor secrete moldoveneşti, bănuit de legături cu FSB-ul, a rămas pe poziţie. La PPDA, cei drept, nu prea apare nicăieri. Între timp, Năstase, Usatîi şi Dodon, au fost la un pas de o lovitură de stat acum 2 ani. A recunoscut-o chiar unul din cei mai apropiaţi oamenii de-ai lui Renato, Felix Grincu. El a declarat că în 2016, în timpul investirii guvernului Filip, au fost indicaţii de a lua cu asalt sediile Parlamentului.

Între timp, Năstase, fără a o consulta în prealabil pe partenera de alianţă, Maia Sandu, şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de primar general al Chişinăului. Sandu, preşedintele Partidului “Acţiune şi Solidaritate” a fost, practic, impusă de situaţie să-l susţină pe Năstase.

A fost moneda de schimb pentru candidatura ei la prezidenţiale.

Doar că, Maia Sandu, insistă foarte mult, în ultima perioadă, asupra testelor de integritate la care ar urma să fie supuşi viitorii doritori de a face parte din alianţa PPDA – PAS pentru alegerile parlamentare din această toamnă.

Declarată pro-europeană desăvârşită este greu de închipuit cum Sandu ar face o coaliţie cu agenţii secreţi ruşi. Or, asta ar fi pe al doilea plan în lupta contro guvernării.

autor: P. Macovei 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share