Editoriale

Năstase – singurul luptător adevărat contra regimului Plahotniuc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Năstase – singurul luptător adevărat contra regimului Plahotniuc

De ce Maia Sandu nu merită aceeași apreciere?

Nu am simpatii față de politicianul Andrei Năstase, mai mult, nici nu am măcar nevoie de argumente, ca să-mi dovedesc atitudinea. L-am criticat deopotrivă pentru că a acționat în politică în numele rudei sale prin alianță Țopa, cât și pentru că se vrea, ca orice politician, mai bun, mai deștept și mai curajos decât este.

Și, totuși, simțul dreptății, chiar dacă îmi stă acum ca o sulă în coaste, mă obligă să afirm, că anume Andrei a fost singurul și adevăratul luptător contra regimului Plahotniuc. Cred că merită această recunoștință, cel puțin din partea simpatizanților blocului “Acum” și cel puțin azi, la un an de la evenimentele din iunie 2019.

Când Andrei a declanșat primele proteste contra regimului, Maia Sandu ședea cuminte, ca o păpușică, acasă și doar mai târziu a riscat, doar pentru a-și certifica actul de prezență, să-și deranjeze simțul olfactiv harvardian cu mirosul greu de sudoare a mulțimii, privind cu silă la tribunii, care răcneau demențial.

Doamna de fier s-a dovedit o doamnă de puding, atunci când i se solicita atitudine fermă și măcar puțintică mișcare. Maia nu și-a trădat confortul și regulile de igienă, cel puțin pentru câteva ore, atunci când oportunitatea revoluționară o chema în răcoarea corturilor din orășelul protestatarilor.

Maia n-a luat ca Andrei pumni și bastoane pe spate. În jurul ei nu s-au adunat soldați grosolani gen Gheorghe Petic, deciși să-și puie la bătaie pielea pentru o idee, fie și cu vagi dividende materiale promise. În schimb, Maia a făcut înainte de alegerile parlamentare trecute o fotografie pompoasă în compania a patru generali moldoveni.

Maia a fost tare în duelurile de cabinet. Ea l-a lucrat pe Năstase din obscuritatea biroului. Singurele calități pe care le are ea peste Andrei, e meseria de clerk la Banca Mondială și cunoașterea limbii engleze. Acestea, însă, au poate un plus de valoare în fața străinilor nu și a băștinașilor.

Ce-a pierdut Maia în bătălia contra lui Plahotniuc? Câteva mii din unul din conturile declarate și postul de prim-ministru, pe care l-a abandonat din propria prostie. Andrei și-a pierdut dreptul de a-și vedea familia, evacuată în Germania, compasiunea mamei sale, fie și temporar, care a fost atrasă fără voia ei într-o farsă politică a campaniei electorale.

Una dintre cele mai mari probleme a lui Andrei Năstase, care s-ar putea să fie decisivă pentru soarta lui politică, este imposibilitatea de a-și converti adevăratele merite în șansă electorală. Maia, se pare, i-a confiscat pentru totdeauna dreptul de a fi primul în lista preferaților opoziției de dreapta. Cu ce drept? Cu dreptul, care vine din șușoteala ei cu stăpânii de peste hotare și din blatul cu TV-8. Într-un cuvânt, cu dreptul de “стервэ” politică.

Andrei Năstase este singurul luptător contra regimului oligarhic pentru că este nu numai victima lui Plahotniuc, ci și victima Maiei Sadu.

Autor: Valeriu Reniță, analist politic

loading...

Comments are closed.