Natalia Gavrilița a solicitat Băncii Mondiale acordarea unei finanțări suplimentare

Premierul Natalia Gavrilița a solicitat Băncii Mondiale acordarea unei finanțări nerambursabile flexibile, necesare pentru a susține populația în perioada de crize, generate de războiul din Ucraina. Posibilitățile de alocare a unor finanțări suplimentare pentru anul viitor, accelerarea implementării proiectelor în agricultură, domeniul energetic, și infrastructură, precum și suportul de care mai are nevoie Republica Moldova pentru realizarea reforme structurale, au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrei cu președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpas.

Șefa Executivului a menționat că Republica Moldova rămâne ferm angajată în procesul de reformare a sectoarelor-cheie, în pofida tuturor crizelor, iar pentru realizarea acestor reforme este important ca țara noastră să obțină acces la instrumente de finanțare mai flexibile, iar proiectele existente să fie executate mai rapid, în beneficiul oamenilor.

„Întreprindem în continuare toate acțiunile necesare pentru ca această criză, care există în toată lumea, să afecteze într-o măsură mai mică cetățenii noștri. Rămânem alături de oameni în această perioadă dificilă și mizăm pe asistență sub formă de granturi pentru a gestiona riscurile care sunt cauzate de factori externi, precum conflictul militar din Ucraina”, a spus Natalia Gavrilița.

În același timp, prim-ministra a apreciat deschiderea Băncii Mondiale de a contribui la modernizarea și transformarea domeniilor prioritare, referindu-se la proiectele aflate în derulare în domeniul sănătății, educației, agriculturii și infrastructurii regionale. Totodată, potrivit prim-ministrei, ținând cont de vulnerabilitățile curente în situația energetică din Republica Moldova, tot mai importante devin proiectele de interconectare energetică și cele care vin să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor de furnizare a energiei termice.

Părțile au discutat, de asemenea, despre măsurile de diminuare a presiunilor inflaționiste, asigurarea securității alimentare, dar și importanța facilitării exporturilor pe piața UE, pentru redirecționarea schimburilor comerciale afectate.

În context, David Malpas a menționat că Banca Mondială va rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova cu contribuții esențiale în depășirea dificultăților existente, precum și promovarea reformelor pe termen lung. În perioada următoare, va fi elaborată noua Strategie de Parteneriat cu țara noastră.

La finalul întrevederii, Natalia Gavrilița l-a invitat pe David Malpas să viziteze Republica Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share