Politic

Natalia Gavrilița, pentru Euronews: ”Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procesul de integrare europeană este unul lung, însă oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova ar fi un semnal foarte important pentru oameni că sunt bineveniți în UE. Asta spune prim-ministrul Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Euronews. Ea a punctat că Republica Moldova își dorește să adere la UE, nu și să facă parte din NATO, informează Ziarul de Gardă.

Întrebată dacă neutralitatea R. Moldova înseamnă că orice aderare la NATO este exclusă, Natalia Gavrilița a spus: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de Constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”.

Cât privește acțiunile autorităților de la Chișinău într-un posibil scenariu în care trupele ruse nu se vor opri la granițele Republicii Moldova, Gavrilița a spus că acum nu sunt pericole ca războiul din Ucraina să afecteze securitatea țării.

Într-adevăr, avem regiunea transnistreană. Avem trupe rusești care staționează acolo. Am cerut retragerea trupelor rusești în mod constant, în ultimii 30 de ani. În prezent, nu vedem niciun risc sau plan de angajare în vreun conflict. Dar, desigur, situația este incertă și depinde de evoluția din Ucraina. Dar așa cum am spus, suntem o țară neutră și ne așteptăm ca toți partenerii internaționali să acționeze în conformitate cu un principiu de neutralitate”, a spus Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a mai spus că procesul de integrare europeană este unul lung, însă oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova, după ce la 3 martie a fost semnată cerere de aderare, ar fi un semnal foarte important pentru oameni că sunt bineveniți în UE.

Suntem conștienți că procesul de integrare europeană este unul lung, este un proces de transformare. În același timp, în contextul securității din regiune, oferirea statutului de candidat ar fi un semnal foarte important pentru oamenii din țările care au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană că sunt bineveniți în lumea liberă. Sunt bineveniți în Uniune, unde, știți, valorile democratice și statul de drept și respectarea drepturilor omului și respectarea dreptului internațional sunt principii fundamentale. Desigur, suntem pregătiți să ne facem temele pentru a atinge standardele de aderare la Uniunea Europeană”, a mai spus prim-ministrul Republicii Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, însoțită de prim-ministrul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, au semnat, în seara zilei de joi, 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană (UE). A doua zi, cererea a fost înmânată ambasadorului Philippe Léglise-Costa, reprezentant permanent al Franței pe lângă UE. În aceeași zi, cerere de aderare a depus și Georgia. Ucraina, cea de-a treia țară care face parte din „trio Asociat” în grupul de țări din Parteneriatul Estic, a fost prima care a cerut aderarea la UE, printr-o cerere de aderare semnată de președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, la 28 februarie.

 

loading...

Comments are closed.