Petru Burduja: ”De ce ne trebuie ANRE, dacă ei nu decid nimic”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor îi cere majorității parlamentare să oprească toate numirile în funcții, în instituțiile publice.

Reacția vine după ce Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a anunțat concursul pentru funcția de director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Funcția a rămas liberă, după ce unul dintre cei cinci directori ANRE, Ștefan Creangă, și-a dat demisia.

Deputatul socialist Petru Burduja a declarat în cadrul unei conferințe de presă că pentru salariile celor cinci directori, anual, se cheltuiesc până la 5 milioane de lei.

Poziția noastră este că pe de o parte azi ANRE are cvorum pentru primirea unor decizii, mari decizii nu iau, doar stabilesc niște prețuri cotate internațional, și le transpune în media. Ca știri de pe front ne spune ANRE cu cât se va scumpi mâine benzina și motorina. Un director ANRE are salariu de 70-80 mii lei. Anual pentru achitarea celor cinci directori se cheltuiesc 4,8-5 mln lei. Ridicând bugetul de executare al acestor instituții, observăm că în anul 2020, ANRE prin intermediul veniturilor obținute din mărimea plăților regulatorii, 0,2% din fiecare leu care circulă pe piață, acest buget este de 65 mln lei anual. Bani pe care îi achită cetățeanul la procurarea carburanților, energiei electrice, a gazului, a unui metru cub de apă, a unei gigacalorii de încălzire. Pentru ce trebuiesc aceste cheltuieli, dacă sarcina este doar de a stabili cotațiile. Cu acest lucru se pot ocupa 2-3 angajați din cadrul Ministerului economiei. Apelul nostru este să se stopeze toate numirile în instituții publice. Trebuie de văzut dacă ANRE trebuiește Republicii Moldova, căci în afară de cheltuieli nu aduce nimic. Întreținerea imobilului acestei structuri constituie doar pentru locațiune 7 mln lei. De ce această instituție trebuie să plătească 7 mln pe când pot să activeze într-o încăpere publică“, a declarat Buruduja.

Petru Burduja a mai amintit că fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat un proiect de lege prin care se propune plafonarea salariilor pentru funcții publice.

Total
0
Shares
Total
0
Share