Natalia Morari, critică în adresa PAS: ”Evaluarea Procuraturii nu trebuie să fie făcută de factorul politic care încă nu a ieșit din campania electorală”

Natalia Morari a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care critică acțiunile majorității Parlamentare pentru graba în care aceștia își doresc să voteze un proiect de lege care prevede evaluarea Procuraturii Generale și Procurorilor, informează Sinteza.org

Jurnalista susține că și-ar dori o curățare profundă a sistemului judecătoresc din Republica Moldova, dar nu prin așa metodă.

”Despre războiul politico-justițiar, pe scurt. Toate războaiele au învinși și învingători, doar că într-o societate normală, bazată pe principiile democrației și ale normelor de drept, nu poate funcționa principiul «победителей не судят». Nu există un om treaz la minte care nu înțelege necesitatea unei carațări profunde a Procuraturii Generale și a sistemului judecătoresc din Republica Moldova (și nu numai). Fără asta nu avem nicio șansă să avem un viitor normal. Dar este la fel de important ca această curățire să nu capete nuanțe de o horă colectivă ghidată de simpatii sau antipatii politice sau personale. Îmi pare rău că în loc să se unească toate elementele sănătoase din noul parlament, sistemul procuraturii și cel judecătoresc începem să asistăm la un război deschis dintre acestea. Nimic bun din asta nu va ieși”, a menționat jurnalista în postare.

Totodată, Natalia Morari susține că majoritatea parlamentară PAS, se va confrunta cu un val de critici din partea experților, drept urmare a schimbărilor unor oameni pe alții. Aceasta a spus că și-ar dori ca Republica Moldova să opteze pentru comisii de evaluare în care votul decisiv să îl aibă foști judecători sau procurori germani, cu o reputație impecabilă.

”Chiar dacă majoritatea va reuși să ducă până la capăt cele promise, ea se va confrunta cu un val de critici din partea experților care vor vorbi despre schimbări situative, în grabă, făcute ca anumiți oameni din sistem să fie schimbați cu alți oameni. Dar schimbările legate de persoane concrete nu pot avea efect sistemic. E nevoie de un arbitru în care să aibă încredere nu doar societatea, dar și toate părțile împlicate. Personal susțin cu ambele mâini ideea unei evaluări externe ale procurorilor și ale judecătorilor – dar această evaluare trebuie să fie cu adevărat externă și nu făcută de factorul politic, care pe alocuri încă nu a ieșit din campanie electorală sau doar de experți locali – pentru că inclusiv experții locali au simpatii și antipatii personale, iar noi avem nevoie de un mecanism de evaluare absolut obiectiv. Poate e cazul să ne uităm la exemplul Ucrainei care recent a introdus comisii externe de evaluare a judecătorilor, în care majoritatea o au experții străini. Aș opta pentru comisii de evaluare în care votul decisiv să aibă foștii judecători sau procurori germani, români, de care vreți – dar renumiți, cu o reputație impecabilă pe plan internațional. Și atunci nimeni nu va putea spune că guvernarea vrea să-și schimbe procurorul pe unul mai pe plac sau să numească un șef la CNA de al lor. Și nu în ultimul rând, toți cei excluși din sistem pentru păcate serioase, nu vor putea apela mai târziu la argumentul “M-au scos din sistem pentru că n-am fost comod noii guvernări” (dar din aceștia vor fi mulți!) Este clar că majoritatea are acum toate instrumentele și e foarte important să le folosească corect, fără a crea precedente pentru viitoarele guvernări, mai puțin “bune””, a conchis jurnalista.

Citește și: VIDEO // Maia Sandu, declarație controversată: ”Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrant a dreptului internațional”

Total
0
Shares
Total
0
Share