Natalia Parasca, liderul Partidului „Renaștere”, condamnă deciziile autorităților din Moldova și Ucraina privind interdicția limbii moldovenești

Natalia Parasca, președintele interimar al Partidului „Renaștere”, condamnă vehement deciziile autorităților din Moldova și Ucraina privind interdicția limbii moldovenești din actele administrative, din sistemul de învățământ și din viața publică. Parasca a subliniat că aceste măsuri reprezintă o negare brutală a identității culturale și lingvistice a moldovenilor și au fost luate sub presiunea României, fără a se consulta cetățenii afectați, informează sinteza.org

Natalia Parasca a amintit despre propria sa experiență de viață în Ucraina, unde a trăit într-un sat cu etnici moldoveni și a avut rude care considerau Ucraina patria lor, cu limba moldovenească drept limba maternă. Această situație reflectă realitatea a sute de mii de moldoveni care locuiesc în Ucraina și care sunt afectați de interdicția asupra limbii lor materne.

Autoritățile ucrainene au fost criticate pentru politizarea acestei probleme delicate, Parasca subliniind că deciziile lor au fost luate fără a consulta proprii cetățeni și sub influența puternică a unor factori externi.

”Limba moldovenească a devenit un paria în Moldova, autoritățile au eliminat limba noastră maternă din acte administrative, din sistemul de învățământ și din viața publică. Acum, moldovenilor care trăiesc în Ucraina li se interzice, de asemenea, să își numească limba maternă moldovenească. Îmi pare foarte rău că autoritățile ucrainene au permis politizarea acestei probleme și au luat o decizie sub presiunea României, fără a-și consulta proprii cetățeni. Am trăit mulți ani în Ucraina, într-un sat cu etnici moldoveni. Rudele mele mai locuiesc acolo, care consideră că Ucraina e patria lor și limba moldoveneasca fiind limba lor maternă”, a menționat Natalia Parasca pe pagina sa.

În plus, liderul „Renașterii” a adus în discuție rezultatele sondajelor sociologice care arată că majoritatea cetățenilor din Moldova consideră limba moldovenească drept limba lor maternă. Acest lucru subliniază importanța memoriei istorice și a mândriei naționale pentru poporul moldovean, care transcend interesele politicienilor.

Natalia Parasca și-a reafirmat angajamentul pentru protejarea identității lingvistice și culturale a moldovenilor și solicită autorităților din Moldova și Ucraina să revizuiască deciziile lor și să ofere respect pentru limba și cultura moldovenească.

”Toate sondajele sociologice arată că majoritatea cetățenilor moldoveni consideră limba moldovenească este limba lor maternă. Acest lucru arată că memoria istorică și mândria națională pentru poporul nostru vor fi întotdeauna mai presus de interesele politicienilor”, a conchis politicianul.

De asemenea, aceasta subliniază importanța consultării cetățenilor atunci când se iau decizii cu impact semnificativ asupra identității naționale.

Total
0
Shares
Total
0
Share