NATO declară că a pregătit măsuri de asistență pentru Ucraina în cazul victoriei lui Trump în alegeri

Pe fondul consolidării pozițiilor partidelor de dreapta din Europa și al posibilei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, țările NATO au pregătit o serie de măsuri menite să sprijine pe termen lung Ucraina, relatează The Wall Street Journal (WSJ), citat de Realitatea.md

În special, Alianța intenționează să trimită un oficial civil de rang înalt în Ucraina, care va fi responsabil pentru coordonarea livrărilor militare. În plus, NATO intenționează să înființeze un nou comandament în orașul german Wiesbaden pentru a controla furnizarea de echipamente militare și arme, precum și instruirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Potrivit ziarului, aproximativ 700 de militari din Statele Unite și din alte țări ale alianței vor fi implicați în operațiunea numită „NATO – asistență de securitate și instruire pentru Ucraina”.

Ei vor prelua cea mai mare parte a muncii pe care armata americană a făcut-o de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele rusești. Fostul reprezentant permanent al SUA la NATO, Ivo Daalder, a explicat că acum Alianța însăși va fi responsabilă pentru furnizarea de asistență Ucrainei. „Deci, chiar dacă SUA reduc sau nu mai sprijină aceste eforturi, ele nu vor dispărea”, a precizat Daalder.

Dezvoltarea unor astfel de măsuri a început în urmă cu câteva luni, însă, după cum notează ziarul, ele au devenit deosebit de relevante după discursul slab al președintelui Joe Biden într-o dezbatere televizată cu Trump.

Noi măsuri de sprijinire a Ucrainei sunt așteptate să fie anunțate la viitorul summit al Alianței, care va avea loc la Washington în perioada 9-11 iulie.

Total
0
Shares
Total
0
Share