NATO organizează cel mai amplu exercițiu din ultimele decenii. Vor fi implicați circa 90 000 de militari

NATO va lansa săptămâna viitoare cele mai mari exerciții militare din ultimele decenii, aproximativ 90 000 de oameni urmând să ia parte la „simulări de război” care vor dura câteva luni. Exercițiile au ca scop să demonstreze că Alianța poate să-și apere întregul teritoriu până la granița cu Rusia, au anunțat joi înalți oficiali militari ai NATO, notează Reuters.

NATO a anunțat joi că va începe săptămâna viitoare cel mai mare exercițiu militar din ultimele decenii, la care vor participa 90 000 de soldați și care va testa timp de câteva luni capacitatea aliaților de a se angaja într-un conflict cu un adversar precum Rusia.

Exercițiile, denumite Steadfast Defender 24, „vor arăta că NATO poate desfășura și susține operațiuni complexe multidomeniu timp de mai multe luni, pe mii de kilometri, din Nordul Atlanticului până în Europa Centrală și de Est, și în orice condiții”, se arăta într-un comunicat de presă al NATO.

Exercițiul, compus dintr-o serie de manevre militare individuale mai mici, se va întinde din America de Nord până la flancul estic al NATO, aproape de granița cu Rusia. Vor fi implicate 50 de nave militare, 80 de avioane și peste 1 100 de vehicule de luptă.

Alianța condusă de SUA a trimis mii de soldați pe flancul estic și a elaborat cele mai ample planuri de la prăbușirea Uniunii Sovietice încoace pentru a se proteja de un atac rusesc.

Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat că amploarea exercițiului a reprezentat o demonstrație a noii pregătiri a Alianței.

Total
0
Shares
Total
0
Share