Ministrul Energiei, Victor Parlicov a făcut totalurile vizitei sale din Sankt-Petersburg, unde a discutat despre condițiile de furnizare a gazelor de către compania Gazprom, informează telegraph.md, cu referire la o conferință de presă, susținută de oficial.
Pronosticurile nu sunt prea optimiste, potrivit ministrului Energiei.
În condițiile în care Ucraina interzice tranzitul de gaze pe teritoriul său, din 1 ianuarie 2025, a fost dezbătut subiectul livrării acestor gaze pentru malul stâng al Nistrului. Conform lui Parlicov, există ruta alternativă prin Turcia, ceea ce necesită, costuri suplimentare, cel puțin, pentru transport.
Pe de altă parte, Gazprom a dat de înțeles că livrarea pe ruta nouă depinde de achitarea de către Moldovagaz a datoriei ”istorice” către concernul rus, de 700 milioane de dolari, pe care partea moldovenească nu o recunoaște, inclusiv, potrivit lui Parlicov ”din 2016, Moldovagaz, chiar și în perioada în care achiziționa gaze de la Gazprom, nu a mai acumulat pe malul drept datorii”.
”Gazprom cumva leagă subiectul livrărilor alternative prin Turcia de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept. … Noi am reușit să facem acel audit, auditul a dat o anumită concluzie, concluzia e că aproape toată datoria e prescrisă. … Noi am propus să achităm o parte foarte mică, 8 milioane din această datorie, dar partea rusă nu recunoaște rezultatele acestui audit”, a declarat Parlicov.
Astfel că malul stâng al Nistrului ar putea rămâne fără gaze naturale, începând cu anul viitor.
”În prezent, noi nu avem certitudinea că vor fi gaze naturale pentru malul stâng al Nistrului, iar dacă vor fi – cât și în ce condiții. Este foarte bine să știm despre acest lucru cât mai devreme. Lucrăm cu partenerii internaționali, pentru că aici, cu certitudine, nu vom putea să ne descurcăm fără sprijinul lor”, a spus Parlicov.
Respectiv există riscul ca prețurile la energia electrică să fie majorate, în condițiile în care malul drept cumpără energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).
”Asta înseamnă că în regiunea transnistreană va fi o problemă cu bugetul. Asta înseamnă că noi va trebui să achiziționăm energie electrică din altă parte și să majorăm prețurile la energia electrică. Nu vă pot spune acum cu cât, toate cifrele sunt estimative. … În cazul în care nu vor fi livrate gaze naturale în stânga Nistrului, noi vom avea o creștere a prețurilor pe intern la energia electrică, va există o problemă la nivel de regiunea transnistreană, pentru că în funcție de volumele care vor fi alocate le vor ajunge pe partea socială sau poate nu le vor ajunge. … În funcție de aceste volume, ei vor trebui să caute soluții cum să plătească. Noi putem aduce gaze pentru regiunea transnistreană, există posibilitate tehnică și comercială, dar aceste costuri vor trebui achitate. Atât cât poate, trebuie să achite partea transnistreană și în continuare noi trebuie să vorbim cu partenerii internaționali și să vedem dacă cineva poate oferi acest sprijin. … În calculul anual noi vorbim despre vreo 400 milioane de dolari sau euro”, a declarat Victor Parlicov.
Oficialul moldovean a menționat că regiunea transnistreană are nevoie de 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.
Totodată părerea lui Parlicov este că volumele de gaze pentru regiunea transnistreană, vor fi doar limitate, dar trebuie să ne pregătim și de scenariul în care nu vor fi deloc.
Ministrul a mai adăugat că în timpul discuțiilor de la Sankt-Petersburg nu s-a pus problema livrărilor gazelor naturale pentru malul drept al Nistrului.
De asemenea, Victor Parlicov a afirmat că în prezent Moldova are volume de gaze doar pentru luna ianuarie, deși stocurile nu sunt preconizate pentru a acoperi vreo anumită lună.
”Avem acoperită inclusiv și luna ianuarie, doar că stocurile de gaze le ținem nu pentru a acoperi integral o anumită lună, dar pentru a acoperi diferențele de temperatură consumul în anumite zile este mai mic sau mai mare în funcție de temperatură și atunci ținem volumele din depozite, pentru a manevra cu consumul atunci când este variația de temperatură. Se procură în continuare volume pentru ianuarie și februarie. Moldovagaz face acest lucru pe bursă”, a menționat ministrul.
De asemenea, ministrul Energiei susține că s-a ajuns la un consens cu partea rusă în ceea ce privește desemnarea lui Dorin Junghietu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”, a lui Vadim Ceban în funcția de vicepreședinte și a lui Eduard Calancea și Radu Mandraburca în funcțiile de membru al Consiliului de Administrație al companiei.
Amintim că în ședința de astăzi a Guvernului, premierul Dorin Recean a declarat că trebuie să ”ne pregătim de o iarnă grea”. Totodată anterior, prim-ministrul spunea că moldovenii nu vor plăti mai scump pentru gazele naturale și energia electrică în acest sezon.
Atunci oficialul a calificat drept ”false” declarațiile apărute în spațiul public privind creșterea tarifelor la energie.