Social

Ne așteaptă o iarnă cu fenomene extreme, în 2019! Explicațiile unui meteorolog

Pinterest LinkedIn Tumblr

O iarnă cu fenomene extreme ne așteaptă, iar vremea anormală din octombrie prevestește modificările climatice, susțin meteorologii. Luna aceasta a fost caracterizată de schimbări de temperatură, de la frig puternic la temperaturile din prezent, care la orele prânzului se apropie de cele de vară. Lunile sezonului rece vor fi însă imprevizibile din punct de vedere meteorologic, consideră meteorologul Roxana Bojariu.

„Se mai întâmplă, au fost cazuri și a nins în general la altitudini un pic mai mari, deși am avut zăpadă. Mai rar, dar se întâmplă. Să știți că la înălțimi mari ninge și în august. Dar, într-adevăr, pe scară atât de mare și chiar și la altitudini mai mici e un fenomen deosebit. Extremele acestea sunt oarecum normale, dar amplitudinea lor este, totuși, impresionantă. Trebuie să ne așteptăm în continuare la fenomene extreme, chiar și în timpul iernii. Fenomene caracteristice iernii, dar cu o intensitate destul de mare. Ați văzut cum arată tabloul iernilor din ultimii ani? Practic, avem perioade mari cu condiții blânde și episoade care vin cu vreme foarte severă de iarnă, limitată în timp, dar cu impact asupra activității socio-economice” – a spus meteorologul.
 
„Nu e o imagine încă bine definită, pentru că nu există toate elementele din sistemul climatic reașezate pe această stare de anotimp rece și modelele nu au o predictibilitate foarte bună. Chiar pentru Europa, lucrurile stau mai prost decât pentru alte zone ale lumii. Dar trebuie să ținem cont că vom avea fenomene extreme și în iarnă, așa cum am avut în toate anotimpurile” – a mai spus specialistul.
loading...

Comments are closed.