Nesterovschi, deputat afiliat Partidului “Renaștere”, despre decizia Consiliului UE: “În sfârșit, cineva în Europa a remarcat implicarea guvernului în mass-media“

În contextul recentelor observații făcute de către Consiliul Europei privind subordonarea mass-mediei din Moldova de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), reprezentanții politici europeni se confruntă cu critici tot mai aspre privind pasivitatea lor în fața acestor abuzuri asupra libertății de expresie.

Deși Consiliul Europei a emis repetate apeluri către autoritățile moldovene pentru a pune capăt controlului asupra mass-mediei, deputatul Alexandr Nesterovschi, afiliat Partidului “Renaștere”, a constatat că aceste apeluri nu au avut efect și că influența PAS asupra sectorului media continuă să crească, scrie sinteza.org

Deputatul a adus în atenție faptul că, în ciuda preocupărilor exprimate de instituțiile europene cu privire la respectarea principiilor democratice în Moldova, PAS pare să nu dea atenție criticilor venite din partea partenerilor externi.

Mai mult, Nesterovschi afirmă că există îngrijorări cu privire la faptul că partenerii europeni continuă să sprijine financiar regimul politic actual din Moldova, ignorând încălcările flagrante ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

”Consiliul Europei a cerut autorităților PAS să scoată Consiliul Audiovizualului și „Teleradio-Moldova” (TRM) de sub controlul parlamentului. În sfârșit, cineva în Europa a remarcat implicarea guvernului în mass-media. Pe de o parte, Consiliul Europei atrage atenția asupra controlului statului asupra mass-mediei, în timp ce alte agenții europene laudă pe PAS pentru respectarea normelor europene și continuă să îi finanțeze. Uniunea Europeană pare să fie una, dar cât de contradictorii sunt declarațiile pe care le auzim de la oficialii europeni. Aceasta nu este prima astfel de cerere a Consiliului Europei privind restabilirea independenței mass-mediei moldovenești. În schimb, PAS continuă să ignore tăcut observațiile și cerințele UE, preluând controlul asupra tuturor instituțiilor independente, în ciuda așa-numitei democrații europene”, a notat Nesterovschi.

Amintim că astăzi, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei reia apelul adresat autorităților de la Chișinău de a revizui „fără întârziere” prevederile din legislația audiovizuală care au readus, în toamna anului 2021, furnizorul public de servicii media sub control parlamentar și au intervenit peste mecanismele ce garantau independența Consiliului Audiovizualului și a Teleradio-Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share