Alte știri

NEWS ALERT // Cod Portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre emiterea Codului Portocaliu de risc de ieșire din luncă a apei râului Nistru și Prut în partea superioară.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Acesta intră în vigoare astăzi, 24 iunie și se referă la perioada dintre 24 iunie-2 iulie 2020. În acesta perioada există risc de viituri generatoare de revărsări majore, care pot avea impact semnificativ asupra activității comunităţilor, siguranţei persoanelor și a bunurilor.

În legătură cu decizia Agenției Resurselor de Apă din Ucraina de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsc (r.Nistru) pâna la 2050 m3/s. Centrul Hidrologic, prognozează în intervalul 24 iunie -2 iulie creșterea nivelului apei, față de nivelul din 24 iunie pe sectorul:

– s. Naslavcea – or. Dubăsari cu 2.0 – 3.2 m;
– or. Dubăsari – s. Talmaza – cu 2.5–3.4 m.

Centrul Hidrologic prognozează ieşirea apei în luncă şi subinundarea terenurilor agricole din raioanele Camenca, Rezina şi subinundarea unor localităţi în locurile joase aferente râului, subinundarea terenurilor agricole şi a zonelor de recreaţie din raioanele:
– Criuleni;
– Grigoriopol;
– Anenii-Noi;
– Slobozia;
– Ştefan-Vodă.

În legătură cu precipitațiile foarte puternice, prognozate în cursul superior a Bazinului Hidrografic al râului Prut (Ucraina) în intervalul dintre 23 – 29 iunie se prevede creșterea în continuare a nivelului apei pe sectorul: s. Criva – or. Costeşti – Stânca cu 1.80–2.20 m, faţă de nivelul din 23 iunie.

Este posibilă ieşirea apei în lunca râului Prut în raioanele Briceni şi Edineţ, cu subinundarea terasamentului de cale ferată or. Cernăuţi, or. Bălţi şi suninundarea unor sate aferente râului.

În legătură cu decizia subcomisiei de exploatare a Nodului Hidrotehnic Costești –Stânca de a mări volumul deversării apei din Lacul de Acumulare Costeşti-Stânca (r.Prut) până la 510 m3/s, Centrul Hidrologic avertizează: creşterea nivelului apei pe sectorul:

– or.Costeşti-Stânca – or.Cantemir cu 2.5 – 3.5 m;
– or.Cantemir – s. Brânza cu 1.0 – 2.0 m, faţă de nivelul din 16 iunie.

Izolat ieșirea apei în lunca râului Prut și subinundarea terenurilor agricole în cazul spargerii digurilor de stat.

În scopul prognozării și avertizării timpurii asupra pericolului de inundații, executării eficiente a atribuțiilor stabilite Serviciului Hidrometeorologic de Stat în art. 13 și 14 din Legea nr. 1536/1998 cu privire la activitatea hidrometeorologică, în temeiul punctelor 53 și 54 din Regulamentul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, aprobat prin Ordinul ministrului mediului nr. 46/2011, a probat instituirea unei unități de criză.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor prognozate, Serviciul va actualiza prezentul mesaj cu noi detalii/fotografii/video.

loading...

Comments are closed.