Actual

NEWS ALERT // Noi percheziții la un ex-director al ASP. Despre cine este vorba

Pinterest LinkedIn Tumblr

Procurorii anticoruptie efectuează la moment percheziții la domiciliul fostului director al Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, informează Realitatea.md

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Conform informațiilor oferite de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, descinderile au loc în cadrul dosarului penal privind achiziționarea blanechetelor pentru pasapoarte la Agenția Servicii Publice.

Amintim că, la începutul lunii septembrie 2021, în urma unui audit desfășurat la ASP, Corpul de control al prim-ministrei, Natalia Gavriliță, a depistat mai multe încălcări ale legii în procesul de organizare a licitaţiei, inițiată în ianuarie 2021 de către fosta conducere a Agenției Servicii Publice.

Achiziția cu o valoare de circa 500 milioane de lei avea două loturi: procurare a circa 3 milioane de blanchete utilizate pentru perfectarea actelor și procurare de echipament și a unui program specializat de personalizare a actelor de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare. Astfel, achiziția a fost stopată, iar dosarul cu documentele ridicate de Corpul de Control al prim-ministrei a fost trimis Procuraturii pentru inițierea unei anchete.

În urma descinderilor din data de 3 mai de la ASP, 60 la număr, efectuate de către Procuratura Anticorupție informează că, pe parcursul zilei de astăzi, 3 mai, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Serviciul Proiecție Internă și Anticorupție al MAI (SPIA al MAI) și Centrul Național Anticorupție (CNA) au puricat domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și ale persoanelor fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Oamenii legii precizează că, după cauza penală inițiată la 22 octombrie 2021, a mai fost deschis un dosar penal ulterior, la 5 aprilie curent, pentru abuzul de serviciu, săvârșit în interesul unui grup criminal organizat.

S-a stabilit că, membrii grupului de lucru pe achiziții din cadrul Î.S. „CRIS REGISTRU”, executând indicațiile parvenite de la unii membri ai grupului criminal organizat, au încheiat contracte de prestări servicii și ulterior contracte și acorduri adiționale frauduloase, contrar actelor normative, fără petrecerea procedurii de achiziții, în scopul favorizării unui agent economic concret și beneficierii de unele plăți introduse abuziv spre achitare după încheierea contractului inițial și care inevitabil au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau suportați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Perchezițiile din data de 3 mai 2022 s-au soldat cu ridicarea documentelor, înscrisuri de ciornă, blocuri de sistem de la computere, alte suporturi electronice cum ar fi Flash-carduri, harduri, precum și telefoane mobile etc, care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz.

Au fost reținute și audiate în total 13 persoane, acestea fiind plasate în izolatorul de detenție preventivă al CNA și Direcției Poliției Chișinău.

 

loading...

Comments are closed.