Nichituș: Intimidarea administrației locale din Chișinău va continua

Comisia pentru Situații Excepționale Chișinău a ascultat raportul Direcției Transport a Primăriei din care fac parte Parcul Urban de Autobuze și Rețelele de Transport Electric (troleibuzele) și a dat publicității o declarație în care se afirmă că ajustarea tarifului este necesară și că păstrarea vechiului preț ar fi dus la falimentul celor două întreprinderi municipale de transport.

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale Chișinău, contestarea în instanță de către Cancelaria de Stat a actului administrativ privind ajustarea tarifului este o ingerință în treburile Administrațiilor Publice Locale.

La rândul său Congresul Autorităților Locale din Moldova consideră că în disputa dintre Primăria Chișinău și Cancelaria de Stat ca urmare a aprobării Metodologiei calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, decizie pusă în sarcina primarului general, în calitate de autoritate publică locală executivă și atacată în instanță de către Cancelaria de Stat, autoritatea de control a Guvernului a acționat în exces iar cea mai bună soluție ar fi o înțelegere amiabilă între părți.

Între timp, Agenția de Presă Infotag a publicat o știre în care se arată că rata inflației ar putea să crească până la sfârșitul anului până la 40 la sută. Cred în veridicitatea acestei informații.

Toate analizele bugetare din spațiul public moldovean arată că Bugetul Public Național se află într-o derivă periculoasă: în primele 5 luni ale anului veniturile Bugetului Public Național au înregistrat o creștere nominală de 19,5%, la o inflație de 29%.

Datele, puse în context arată o situație gravă în domeniul economic care confirmă justețea acțiunii de creștere a prețurilor la transportul public de călătorii luată de Primăria Chișinău.
Dacă decizia administrației publice locale de majorare a prețurilor este corectă de ce Guvernul o atrage în instanță?

Explic. Autoritățile cunosc scenariul, prost, de dezvoltare a situației. Decidenții politici știu că actuala creștere de prețuri nu reprezintă adevărata criză. Catastrofa economică urmează să se declanșeze în toamnă.

Odată cu declanșarea crizei, în toamnă va fi pregătită remanierea Cabinetului de Miniștri.

Până atunci sunt făcute încercări de a sustrage atenția publicului de la proasta administrare a economiei inclusiv prin acțiuni de atragere în justiție a Primăriei Chișinău. Cel mai probabil consultanții politici de la Guvern pun în aplicare scenarii care se referă la capra vecinului, cu gând că ar putea să ne facă să uităm de portofelele goale din buzunare.

Discrepanța existentă între administrarea Chișinăului și cea a statului moldovean este evidentă și bate la ochi. Locuitorii municipiului au înțeles situația financiară a întreprinderilor municipale de transport și au început să își cumpere abonamente. În același timp, ei nu înțeleg de ce lucrurile merg prost în țară în condițiile în care o singură formațiune politică deține toată puterea în stat.

Intimidarea administrației publice Chișinău va continua. Până când imaginea, relativ bună a primarului din Chișinău, se va boți cu totul.

Ori până când acesta va accepta falimentul întreprinderilor de transport public din Chișinău pentru ca acestea să fie privatizate.

Autor: Victor Nichituș, jurnalist, editorialist

Total
0
Shares
 
Total
0
Share