Alte știri

Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului după independență, ieri ar fi împlinit 83 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Primul primar al Chișinăului de la obținerea independenței și un important luptător pentru emancipare națională, Nicolae Costin, ieri ar fi împlinit 83 de ani. Pe lângă politician, Costin a fost și un profesor emerit.

Şi-a propus să schimbe Chişinăul şi… lumea. A reuşit multe, dar prea puţine din cate şi-a dorit, trecând mult prea devreme în nefiinţă. Ieri s-au implinit 83 de ani de la naşterea lui Nicolae Costin, primar de Chişinău, profesor, şi unul din fruntaşii mişcării de eliberare naţională din Republica Moldova, transmite TVR Moldova.

Nicolae Costin a fost unul din fruntaşii mişcării de emancipare naţională, preşedinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament şi Primar de Chişinău în anii1990-1994.

Este considerat primul primar care a promovat mai multe reforme pentru dezvoltarea Chişinăului. A luptat pentru reînvierea tradiţiilor creştine, redeschiderea bisericilor din capitala republicii Moldova, readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi multe altele.

Nicolae Costin s-a născut pe 7 aprilie 1936 şi s-a stins din viaţă, din cauza leucemiei, la 16 februarie 1995. Astăzi două străzi, din Iaşi şi Chişinău, dar şi un gimnaziu ii poartă numele.

loading...

Comments are closed.