Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

În această dimineață, Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, iar fotoliul acestuia va fi ocupat de către Mihai Popșoi, vicepreședintele Parlamentului. La fel, urmare a divizării MAEIE, portofoliul Integrării Europene va fi preluat de către Cristina Gherasimov, ex-consilierul Maiei Sandu.

Potrivit unor surse, Nicu Popescu va fi numit în funcția de negociator șef al Republicii Moldova la UE, candidatura sa fiind agreabilă de și către Federația Rusă.

”Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru.

Acest mandat a început în august 2021, sub conducerea Președintei Maia Sandu și în guvernele conduse de doamna Natalia Gavriliță și, ulterior, de Prim-ministrul Dorin Recean. Împreună, am gestionat provocări și am sărbătorit realizări remarcabile pentru țara noastră.

La momentul preluării responsabilității pentru politică externă a țării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect și sprijin internațional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte și oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depășim efectele pandemiei și să readucem țara pe calea europeană – obiective pe care am reușit să le promovăm cu succes. Anul 2022 ne-a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul și a impus o reorientare a eforturilor noastre către asigurarea păcii și securității în Republica Moldova. În ciuda acestor circumstanțe extrem de dificile, am reușit să mobilizăm sprijin internațional masiv pentru tara noastra și am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spațiul și familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu țara noastră.

În toți acești ani, am reușit să construim un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar și alți parteneri precum: SUA, Canada, Regatul Unit, dar și cu NATO. Toate aceste realizări au fost posibile inclusiv datorită sprijinului larg și parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România.

Astăzi suntem la o nouă etapă în relația noastră cu Uniunea Europeană, ca viitor stat membru al Uniunii. Este necesar să avem o separare mai distinctă între aspectele politicii externe și coordonarea internă. Drumul parcurs până acum a fost extrem de complex, și cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna Președinte la începutul drumului nostru și la aceasta etapa am nevoie de o pauză. În același timp, în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu. Exista mai multe modalități de a contribui la dezvoltarea și integrarea europeană a țării noastre, și voi continua sa fac acest lucru, din orice poziție m-aș afla.

Vă mulțumesc tuturor celor care ați fost alături de mine, care ați crezut obiectivele pe care ni le-am propus. Sunt recunoscător echipei de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în special secretarilor de stat, echipei de consilieri, colegilor din misiunile diplomatice, oriunde aceștia s-ar afla, dar și tuturor colegilor din cadrul MAEIE. Alături de acești oameni, dar și cu voi toți am scris mai multe pagini istorice pentru viitorul european al țării noastre.

La fel, vreau să mulțumesc familiei mele dragi, care m-a susținut necondiționat în cele mai dificile împrejurări, în special în acești doi ani și jumătate care nu au fost deloc usori”, este declarația lui Popescu.

Total
0
Shares
Total
0
Share