Nivelul de poluare a aerului în Chișinău continuă să se mențină la un nivel ridicat

Evaluarea datelor înregistrate la staţia automată de tip trafic amplasată în intersecţia str. M. Viteazul cu bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt , mun. Chişinău, în ultimele zile ale anului 2023:

În ultimele zile, în mai multe zone ale orașului Chișinău, se simte un miros intens de fum, ceea ce crează un discomfort respirator locuitorilor capitalei.

Ca instituție responsabilă de monitorizarea sistematică a calității aerului atmosferic, Agenția de Mediu informează că ziua în data de 28.12.2023 au început a fi înregistrate concentrații orare semnificative ale poluanților de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie (PM10), ce sunt monitorizați la stația automată de tip trafic.

Pe parcursul zilelor de 29 și 30 decembrie, concentrațiile de poluanți au înregistrat valori mai mărite ca de obicei, însă s-au aflat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensie (PM10). Valoarea medie zilnică a concentrației de particule PM10 pentru 29 decembrie a constituit 89 µg/mᶾ, ceea ce reprezintă o depășire de circa 1,8 ori a valorii zilnice de referință de 50 µg/mᶾ. Iar la data de 30 decembrie s-a înregistrat o concentrație de 107 µg/mᶾ, cu o depășire de 2,1 ori a limitei de referință.

În urma observațiilor efectuate asupra calității aerului atmosferic principala sursă de poluare o reprezintă emisiile de poluanți provenite din arderea combustibililor fosili și a celui alternativ (ulei uzat, cauciuc, deşeu din plastic, păcură, ş.a.) utilizați în activitatea industrială, în sistemele de încălzire/centralele termoelectrice, dar și în sectorul rezidențial care se încălzesc cu sobe. În stratul atmosferic un conținut înalt de emisii este generat de asemenea și de transportul rutier cu motor diesel cu ardere internă, de circulația vehiculelor vechi, de uzura anvelopelor, în special în această perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Datorită prezenței unui ansamblu de factori meteorologici în aceste zile, emisiile din componența fumului resimțit, se acumulează și se menține în stratul inferior al atmosferei, fiind cel mai aproape de suprafața pământului (pînă la 12 km înălțime).

Astfel, conform prognozei calităţii aerului atmosferic în intervalul 28-30.12.2023, vremea fără precipitații și factorii meteorologici atestați, cum ar fi influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, au contribuit la majorarea poluanților în aer, ceea ce pot crea deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar.

Menționăm că, astăzi, la data de 31 decembrie, pînă la ora 8:00 , nivelul de poluare a aerului în mun. Chișinău continuă să se mențină la un nivel ridicat, însă se observă o ușoară diminuare a concentrațiilor de poluanți monitorizați.

Având în vedere că se înregistrează un nivel mai înalt de poluare a aerului, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii și fiecare locuitor al capitalei, să păstreze calmul și să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos.

În acest sens, în această perioadă,
– Evitați cu strictețe folosirea focurilor de artificii, petardelor și a altor produse pirotehnice, în noaptea dintre ani, ce constituie o sursă periculoasă de poluare a ecosistemului.
– Folosiți, pe cît de mult posibil, mijloacele de transport publice.
– Evitați utilizarea deșeurilor de plastic, ulei și păcură la încălzirea încăperilor.

Agenția de Mediu recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus, în special, de către cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, copiii, femeile însărcinate și bătrânii, în deosebi, în apropierea zonelor cu trafic rutier mare și aerisirea locuinţelor să se facă începînd cu orele dimineţii.

Total
0
Shares
Total
0
Share