Alte știri

Noi detalii importante despre explozia din Beirut: Ce mai era în depozitul unde se afla și nitratul de amoniu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zeci de cutii cu artificii ar fi fost depozitate în acelaşi hangar în care se afla cantitatea uriaşă de nitrat de amoniu, fapt ce a jucat un rol decisiv în aprinderea subtanţei chimice care a cauzat exploziile uriaşe din Beirut, a declarat un fost muncitor în port, pentru The Guardian, scrie Mediafax.ro

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Investigaţiile s-au concetrat pe a găsi răspunsuri privind modul în care a fost posibilă stocarea a 2.750 tone de nitrat de amoniu atât de aprroape de o zonă rezidenţială, în ciuda avertismentelor asupra riscului.

Yusuf Shehadi, fost lucrător în port, a explicat că armata libaneză le-a cerut muncitorilor să depoziteze chimicalele în hangarul numărul 12, chiar dacă au existat proteste din partea altor departamente guvernamentale.

„Ne-am plâns mult despre asta în ultimii ani. În fiecare săptămână, vameşii veneau şi ne spuneau despre nitratul de amoniu, la fel şi ofiţerii de securitate ai statului. Armata ne spunea că nu au alt loc în care să depoziteze nitratul de amoniu. Toată lumea voia să fie liderul, dar nimeni nu voia să ia o deciize reală”, a spus Yusuf Shedadi, care a emigrat în Canada, în luna martie.

O a doua sursă a confirmat acceaşi ipoteză pentru media locală. Această variantă este plauzibilă, iar imaginile filmate la faţa locului confirmă că în locul exploziei au loc focuri de artificii.

Yusud Shedadi spune că foştii lui colegi lucrau la reparaţia unei porţi a hangarului cu o unealtă electrică.

„Asta a fost la ora 17 şi, după 30 de minute au observat fumul. Pompierii au venit, la fel şi cei de la securitate. Toată lumea a murit. Eu cred că lucrările de reparaţie au dus la această catastrofă”, a mai explicat acesta.

Libanezii sunt furioşi şi pregătesc un protest masiv astăzi, în Beirut, cu doar o zi înainte ca echipa de investigaţii să prezinte concluziile preliminare guvernului.

loading...

Comments are closed.