Alte știri

Noi măsuri de susținere a antreprenoriatului în rândul șomerilor și a angajatorilor care creează locuri de muncă în medicul rural

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în comun cu Agenția  Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu suportul Organizației Internaționale a Muncii (ILO), a lansat astăzi programul de susținere a antreprenoriatului în rândul șomerilor și programul de inițiative locale, măsuri care au drept scop promovarea ocupării active a forței de muncă și reducerea șomajului în Republica Moldova.

”Pandemia COVID-19 a avut impact major asupra pieței muncii din Republica Moldova. Pentru  a sprijini persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, lansăm astăzi două programe de ocupare, prin intermediul cărora vor fi create oportunități noi de angajare, în special în mediul rural. Mulțumesc Organizației Internaționale a Muncii, care continuă să ofere suport Ministerului și ANOFM în implementarea politicilor în domeniul promovării ocupării forței de muncă”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu, în cadrul conferinței de presă.

Prin intermediul programului de susținere a antreprenoriatului în rândul șomerilor, ANOFM va subvenționa cheltuielile necesare inițierii unei afaceri, pentru 14 șomeri, care fac parte din următoarele categorii: tineri, persoanele care au dificultăți de intrare pe piața muncii din cauza calificărilor mici, persoane cu dizabilități, migranți reîntorși. Totodată, vor fi subvenționate 14 proiecte de inițiative locale din mediul rural prin care se crează locuri de muncă, măsură care se adresează agenților economici.

„Aceste măsuri active vin în sprijinul șomerilor și angajatorilor și sunt acordate în scopul creșterii șanselor de ocupare a forței de muncă, fie prin crearea de noi locuri de muncă, fie prin înlesnirea accesului la locurile de muncă vacante. Pentru a răspunde la noile necesități apărute ca urmare a crizei pandemice, am lansat astăzi aceste două  măsuri pentru a spori ocuparea și a reduce șomajul, mai ales în rândurile grupurilor vulnerabile”, a menționat directorul ANOFM, Raisa Dogaru.

Programele vor fi implementate de ANOFM, prin intermediul proiectului ”Reactivarea dialogului social pentru un răspuns efectiv la COVID -19 în Moldova şi aplicarea acestuia la crearea locurilor de muncă prin Parteneriate Locale de Ocupare”, inițiat de OIM.

„Acordul de Implementare în baza căruia vor fi implementate aceste măsuri, urmărește depășirea repercusiunilor crizei COVID-19, prin abilitarea partenerilor sociali și instituțiilor pieței muncii. cât și aplicarea măsurilor active, ca instrument de generare de locuri de muncă decente pentru cei mai vulnerabili, în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a subliniat coordonatorul de proiect OIM, Violeta Vrabie.

Agenții economici și persoanele interesate, care fac parte din categoriile vizate, se pot informa privind modalitatea de a beneficia de subvenții în cadrul programelor de susținere a măsurilor de ocupare activă a forței de muncă, prin apel gratuit la Centrul de apel – Piaţa Muncii:  0 8000 1000 sau prin adresare directă la subdiviziunile teritoriale ale ANOFM.

La sfârșitul lunii noiembrie a anului curent, numărul șomerilor aflați în evidență la ANOFM a constituit circa 24 mii persoane, comparativ cu circa 14 mii în aceeași perioada a anului precedent.

Citește și: Datorită PSRM, veteranii vor primi din 1 ianuarie 2021 alocații majorate

loading...

Comments are closed.