Alte știri

Noi violențe au avut loc în Irlanda de Nord, în ciuda apelurilor la calm

Pinterest LinkedIn Tumblr

Noi violențe au izbucnit pe străzile din Irlanda de Nord, în ciuda apelurilor la calm ale autorităților. O maşină a fost incendiată în orașul Londonderry, iar luni seară au fost raportate incidente violente în Carrickfergus, lângă Belfast. Ambele locaţii au fost scena violenţelor şi tulburărilor în rândul comunităţilor loialiste în ultimele zile.

Fosta parlamentară DUP (Partidul Democrat Unionist), Emma Little-Pengelly, acum consilier special al prim-ministrului nord-irlandez Arlene Foster, i-a îndemnat pe cei implicaţi în incidentele din Carrickfergus să înceteze, relatează marţi DPA, citată de Agerpres.

Ea a postat pe Twitter un mesaj în acest sens: „Emoţiile pot creşte şi frustrările sunt profunde, dar rănirea, arestările şi urmărirea penală îţi vor distruge viaţa pentru totdeauna. Credem în statul de drept, dacă este încălcat există consecinţe legale. Duceţi-vă acasă, pentru a fi în siguranţă. Vă puteți face auzite preocupările în moduri democratice şi non-violente”.

O bandă de aproximativ 20 de tineri a fost văzută la locul unei maşini incendiate în Sperrin Park. În Carrickfergus, o mulţime de tineri s-au adunat în zona North Road şi au aprins un foc în mijlocul drumului.

Anterior, Serviciul de Poliţie din Irlanda de Nord (PSNI) a făcut apel la liderii comunităţilor să pună capăt tulburărilor ce au avut loc pe tot parcursul ultimei săptămâni.

De-a lungul după-amiezii de luni, loialişti mascaţi au mărşăluit pe străzi în oraşe din regiune, inclusiv Portadown, Ballymena şi Markethill. PSNI investighează acele marşuri, care par să nu fi fost anunţate Comisiei de Parade.

Ele urmează după o săptămână turbulentă de evenimente în Irlanda de Nord, pe măsură ce tensiunile în rândul loialiştilor s-au transformat în violenţă.

Cel puțin 32 de polițiști răniți în ultima săptămână

Cinci poliţişti au suferit răni după ce asupra lor au fost aruncate cocteiluri Molotov şi bucăţi de zidărie în Newtownabbey şi Carrickfergus, în apropiere de Belfast, duminică seară.

În urma incidentului, numărul total de poliţişti răniţi la Londonderry şi Belfast în weekendul de Paşte a ajuns la 32.

Bombe artizanale au fost aruncate asupra ofiţerilor PSNI şi pubele au fost incendiate la Belfast şi Londonderry în ultimele zile.

Exprimându-se luni mai devreme, superintendentul şef al PSNI Davy Beck a declarat că poliţia era pregătită pentru o altă noapte de tulburări, dar a îndemnat liderii comunităţii să le pună capăt. El a adăugat că atacurile au fost „în mod clar orchestrate”.

„Cred că există un grup mic de elemente criminale dezamăgite care sunt clar implicate în influenţarea tinerilor şi aş face apel la tinerii din aceste zone să nu permită ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus el.

Tensiunile au crescut în ultimele luni în rândul comunităţii loialiste, care doreşte rămânerea provinciei în interiorul Regatului Unit, din cauza acordurilor comerciale post-Brexit despre care se susţine că au creat bariere între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Furia a crescut şi mai mult săptămâna trecută în urma unei decizii controversate de a nu trimite în judecată 24 de politicieni Sinn Fein, partidul republican irlandez, după ce aceştia au participat la o înmormântare republicană la scară largă în timpul restricţiilor anti-COVID-19, aminteşte DPA.

loading...

Comments are closed.