Alte știri

Norvegia amână ridicarea totală a restricțiilor, de teama tulpinii Delta a coronavirusului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Norvegia a amânat pentru „sfârşitul lui iulie, începutul lui august”, cel mai devreme, ridicarea cvasitotală a restricţiilor sanitare, pentru a se proteja împotriva unui eventual al patrulea val al pandemiei de COVID-19 din cauza variantei Delta, a anunțat luni premierul Erna Solberg, scrie Digi24.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„Evoluţia rămâne pozitivă”, a declarat premierul Erna Solberg, dar „alegem să aşteptăm să vedem cum afectează situaţia varianta Delta”.

„Riscul unei redeschideri prea rapide este, între altele, ca varianta Delta să poată genera un al patrulea val în acea parte a populaţiei care nu este vaccinată, în grupurile de persoane care nu au primit decât o singură doză şi în grupurile vulnerabile cu un sistem imunitar slăbit”, a explicat ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Norvegia, unde epidemia de COVID-19 este în mare parte sub control, a declanşat pe 18 iunie a treia fază a planului de ridicare a restricţiilor, care are patru în total, şi ar fi putut în teorie să treacă la ultima etapă – o revenire totală la normalitate – foarte curând.

Guvernul a ales însă să-şi acorde mai mult timp în contextul propagării variantei Delta a virusului, care este foarte contagioasă şi care, potrivit premierului Erna Solberg, ar putea deveni dominantă în ţară „în câteva săptămâni”.

„Este important să frânăm această evoluţie”, a afirmat şefa guvernului.

Circa 63,6% din populaţia adultă a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID în Norvegia.

Ţara scandinavă, care numără 5,4 milioane de locuitori, nu utilizează decât vaccinurile cu ARN mesager (Pfizer/BioNTech şi Moderna) în programul său de vaccinare.

Norvegia a renunţat la vaccinul AstraZeneca şi inoculează cu Johnson & Johnson numai persoanele care doresc acest lucru, din cauza efectelor secundare rare, dar grave, pe care aceste vaccinuri le pot provoca.

Potrivit Centrului european de prevenţie şi control al bolilor (EDCD), Norvegia are o rată de incidenţă a virusului de 47,32 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în cursul ultimelor 15 zile, cu o mortalitate foarte scăzută.

loading...

Comments are closed.