Nota Olesei Stamate către CSM, inclusiv despre numirea Domnicăi Manole la CC: ”Nu întrunesc condițiile”

În contextul alegerii celor doi judecători la Curtea Constituțională de către CSM, în iulie 2019, Olesea Stamate, fost ministru al Justiției, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii o notă de poziție în care recomanda analizarea, cu mare atenție, a dosarelor unor candidați, inclusiv al Domnicăi Manole, asupra cărora au fost ridicate semne de întrebare vizavi de integritatea sau profesionalismul lor, alții fiind excluși din competiție la Parlament sau Guvern pe motiv că nu au întrunit criteriile înaintate. Prin nota înaintată, Stamate a făcut recomandări și în privința respingerii candidatului Domnica Manole, fost judecător la Curtea de Apel Chișinău.

”Absolut conștient nu mi-am exprimat opinia vizavi de candidații care ar merita să fie numiți la Curte, deoarece nu pot face acest lucru neparticipând la evaluarea propriu-zisă în cadrul ședinței CSM. Sper că CSM va alege cei mai demni, profesioniști și integri candidați pentru pozițiile de judecător la Înalta Curte, or, avem o șansă să începem restabilirea imaginii și încrederii cetățenilor atât în Curtea Constituțională, cât și în CSM”, a declarat Stamate, după ce a expediat CSM nota de poziție.

În calitate de Ministru al Justiției și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere imposibilitatea de a mă prezenta la ședința Consiliului din 30 iulie 2019, țin să-mi exprim poziția referitoare la examinarea candidaților pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, care va avea loc la 30 iulie 2019.

Am toată convingerea că funcția de judecător la Curtea Constițională poate fi ocupată, în exclusivitate de o persoană profesionistă și integră, asupra căreia nu planează nici cel mai mic dubiu. Or, imaginea Curții Constituționale a fost grav afectată recent, și va dura până aceasta va putea fi restabilită. O componență nouă, cu judecători fără cel mai mic dubiu privind integritatea și competența acestora, ar putea reconstrui, din temelie, încrederea cetățenilor în înalta Curte.

Ținând cont de faptul că nu voi putea participa la ședința de evaluare a candidaților, nu pot să-mi exprim opinia în favoarea unuia sau al altuia. Însă, în lista candidaților care au depus dosarele pentru această poziție, sunt câțiva candidați care, în mod cert, nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții. Astfel, solicit respectuos Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, să ia în considerație această notă de poziție atunci când va evalua și selecta candidații pentru Curtea Constituțională.

Reieșind din criteriile anunțate de CSM pentru ocuparea funcțiilor de judecător la Curtea Constițională, pentru considerente legate de reputația profesională, cazurile de încălcare intenționată sau din neglijență gravă a drepturilor și a libertăților fundamentale, inclusiv constatate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de implicare în activități compromițătoare, în special care figurează în investigațiile jurnalistice, precum și ținând cont de faptul neadmiterii unor candidați în cadrul concursurilor desfășurate de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului, consider ca selectarea și numirea următorilor candidați at putea prejudicia imaginea noii componențe a Curții:

1. Pe motivul excluderii de către Comisia din Parlament și cea din Guvern, ținând cont că criteriile pentru concursul la Guvern sunt identice cu cele ale CSM:

  • Oleg POTÎRNICHE
  • Eduard BOIȘTEANU
  • Andrei COCA
  • Domnica MANOLE

Însă aici CSM urmează sa decidă în ce măsură candidații respectivi corespund criteriilor înaintate față de ei”, a scris Stamate în nota sa.

”Pe această cale, îmi exprim speranța că membrii CSM vor evalua candidații propuși cu toată diligența, asigurând că cei doi candidați selectați pentru Curtea Constituțională din partea CSM să dea dovadă de cel mai înalt nivel de integritate și profesionalism, dintre candidații propuși în concurs. În ”mâinile” CSM este acum atât imaginea Curții Constiționale, cât și șansa de restabilire a încrederii cetățenilor în înalta Curte și în imparțialitatea și obiectivitatea CSM”, a fost solicitarea Olesei Stamate către CSM.

Amintim că Manole nu a trecut nici concursul CSM, iar printr-o hotărâre politică a Parlamentului a fost numită judecător la CC în afara oricărui concurs. Astăzi, după aproape doi ani de zile de când ocupă această funcție, Parlamentul și-a retras votul și a lăsat-o pe Manole fără fotoliul de judecător.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share