Noțiunea de femicid ar urma să fie introdusă în legislația Republicii Moldova

 

Noțiunea de femicid, definită ca uciderea intenționată a unei femei din motive misogine sau bazate pe gen, ar urma să fie introdusă în legislația Republicii Moldova, urmare a apelului public venit din partea mai multor organizații ai societății publice. Subiectul a fost discutat la audierile publice organizate de Parlament privind răspunsul sistemic al statului la cazuri de violență excepțional de grave și măsurile întreprinse pentru protecția femeilor și fetelor în Republica Moldova. Audierile au avut loc la inițiativa vicepreședintelui Parlamentului Doina Gherman. Evenimentul s-a desfășurat pe Platforma Femeilor Deputat, fiind organizat în comun cu Comisia juridică, numiri și imunități.

Discuțiile ample au avut scopul de a identifica soluții pentru îmbunătățirea mecanismelelor instituționale de răspuns la cazurile de violență, în bază de gen și de violență în familie. La audieri au participat deputați, reprezentanți ai autorităţilor şi instituţiilor abilitate cu funcţii de prevenire şi de combatere a violenţei în familie, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor de dezvoltare.

„Violența pe bază de gen rămâne o tragedie națională, iar statisticile sunt îngrijorătoare. În 2023, în Republica Moldova, au fost înregistrate 24 de cazuri în care au murit femei, ucise de soți, concubini sau parteneri de viață, iar în 2022 – 21 de femei. Dincolo de aceasta, fiecare a treia femeie din țara noastră a suferit de-a lungul vieții de violență”, a menționat Doina Gherman.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, sunt înregistrate circa 5-6 mii de victime ale violenței în familie, iar măsurile legislative aprobate și pârghiile existente au înlăturat anumite bariere pe care le întâmpinau autoritățile la intervenția și investigarea cazurilor de violență.

În context, reprezentanta Procuraturii Generale, procurorul Mariana Gornea a subliniat că, în anul 2023, au fost trimise în judecată 136 de cauze penale de viol, fiind emise 98 de sentințe de condamnare la închisoare. Tot pe parcursul anului trecut, a fost finalizată urmărirea penală pentru 592 de cauze de violență în familie, iar instanțele judecătorești au emis peste 600 de sentințe de condamnare.

Participanții la audieri au venit cu propuneri de ajustare a unor mecanisme în cazurile de violență asupra femeilor, de sporire a măsurilor de prevenție, de desfășurare a campaniilor de informare și sensibilizare a societății, de extindere a serviciilor pentru femeile victime ale violenței, dar și programe pentru agresori.

Urmare a audierilor publice, va fi creat un grup de lucru interinstituțional, la propunerea vicepreședintelui Parlamentului Doina Gherman, care să elaboreze un plan național de răspuns prompt la cazurile de violență asupra femeilor și fetelor.

Total
0
Shares
Total
0
Share