Noua caracatiță a neamurilor din justiția moldovenească: Cumătrismul este la putere la CSM, CSJ și Curtea de Apel

Un avocat din Moldova ar fi primit 3000 de euro de la un cetățean, pentru a-i soluționa cazul, Acum este cercetat penal, trafic de influenta 

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorim Mereuță, are rude care activează în mai multe instanțe din Republica Moldova. Astfel, Musteață este nașul de cununie al magistratului din cadrul Judecătoriei Chișinău, Denis Guzun. Acesta a ajuns în vizorul presei după ce a fost promovat în funcția respectivă de CSM, deși în cadrul concursului a fost catalogat drept „outsider”, acumulând un punctaj mai mic decât alții 10 candidați, scrie Deschide.md. 

ZdG a scris în anul 2018 că Denis Guzun a fost implicat în tranzacții imobiliare încă în perioada studenției. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017, Guzun a încasat un salariu de 66.000 de lei, activând în calitate de asistent judiciar la Curtea Supremă de Justiție, și o indemnizație de 36.000 de lei. Acesta a câștigat în 2017 sume de ordinul milioanelor din alte surse. 280.000 de lei i-au intrat în buget din vânzarea a două bunuri imobile. Magistratul a adunat și 2,2 milioane de lei de la propria nuntă.
 
La rândul său, Denis Guzun este nașul unui alt judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău – Mihai Murguleț, datorită căruia la sfârșitul lunii iunie, mai mulți judecători, inclusiv președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, au fost înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative. Potrivit lui Murguleț, președintele CSJ și alți judecători „i-ar fi denigrat imaginea de judecător”.
 
Revenind la magistratul Denis Guzun. Acesta provine dintr-o familie de judecători. Tatăl său, Ion Guzun, fiind judecător în cadrul CSJ, cunoscut și pentru faptul că l-a eliberat pe interlopul Ion Druță (alias Vanea Pisateli) fără vreo motivare, iar mama lui Denis Guzun – Maria Guzun, este judecător la Curtea de Apel Chișinău.
 
Soţii Guzun locuiesc într-o casă de lux amplasată în Dumbrava, o localitate de la marginea Chişinăului. Terenul cu o suprafaţă de 11 ari, pe care este construit imobilul, a fost cumpărat de familia Guzun în 2012, an în care a fost obţinută şi autorizaţia de construcţie a casei.
 
Acum un an presa a scris că, deşi imobilul este finalizat, iar în el locuieşte familia Guzun, în declaraţiile de avere depuse de cei doi magistraţi se preciza că acesta nu ar fi dat în exploatare, respectiv, nici nu este înregistrat la Agenţia Servicii Publice (Cadastru). Casa magistraţilor Guzun, care dispune de un garaj pentru două maşini şi două construcţii accesorii, se află pe aceeaşi stradă cu cea a procurorei Adriana Beţişor. Cei doi deţin, de asemenea, o casă la Măgdăceşti, r. Criuleni, 5 terenuri şi un apartament în Chişinău.
 
Ion și Maria Guzun sunt nașii Alionei Miron, magistratei din cadrul Judecătoriei Chișinău care, după înlăturarea lui Radu Țurcanu deține și interimatul funcției de președinte al instituției.
 
Aliona Miron, figurează într-o investigație semnată de reporterii de la RISE Moldova, care scoate la iveală faptul că judecătoarea a obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount, deși avea în proprietate trei imobile.
 
„Printre judecătorii care au obținut dreptul de a contracta un apartament în „Green City” se numără și Aliona Miron. În 2014, magistrata a declarat că familia sa deține mai multe terenuri agricole și trei case cu o suprafață totală de peste 400 de metri pătrați. Două dintre locuințe, situate în Călărași și Nisporeni, au ajuns în proprietatea familiei Miron în calitate de moștenire și donație. Cea de-a treia locuință, este de fapt un apartament la sol de 140 de metri pătrați din Chișinău. Imobilul este amplasat în regiunea Academiei de Studii Economice din Moldova și a fost cumpărat de familia Miron la finele anilor ’90. La aceeași adresă magistrata mai are în proprietate și un garaj ridicat acum câțiva ani”, se arată în ancheta jurnalistică.
justitie corecta reforma justitiei
La fel, Aliona Miron a făcut parte din TOP-10 a magistraților cu cele mai multe proceduri disciplinare în anul 2016. Magistratul Aliona Miron este și membru al Colegiului Disciplinar pe lângă CSM, membrul căruia este Dorel Musteață, dar și colega sa, Nina Cernat.
 
Numele Ninei Cernat apare în mai multe materiale jurnalistice în care figurează soacra sa, Ana Rusu. Aceasta a încercat să incaseze prin instanță de la un om de afaceri suma de peste 25 milioane de lei pentru întârzierea lucrărilor de construcţie a casei de lux din sectorul Botanica.
 
După mai mulți ani de când s-a derulat litigiul, Curtea Supremă de Justiție, în anul 2012, a dat câștig de cauză omului de afaceri care a reprezentat compania de construcție, Maiodor SRL.
 
De precizat că din componența CSJ care a examinat atunci dosarul face parte și Tatiana Răducanu, actualul candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea CSM. Răducanu este cunoscută și pentru faptul că este mătușa finanțatorului Platformei „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Machedon.
 
CSM urma să numească cei doi judecători la CCM în cadrul ședinței de azi, 16 iulie, însă Consiliul a decis amânarea concursului pentru data de 30 iulie.
Total
0
Shares
Total
0
Share