Proiectul de lege privind noul Cod vamal al Republicii Moldova este deja supus dezbaterilor publice, la care sunt invitați reprezentanții tuturor părților interesate. Prima rundă de discuții pe marginea acestui proiect a avut loc astăzi, în incinta Aparatului Central al Serviciului Vamal, reunind mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de business. Evenimentul a fost prezidat de către Secretarul de stat în domeniile politici fiscale, vamale, reglementarea contabilităţii şi auditului în sectorul corporativ, Veronica Vragaleva și Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie. De asemenea, au fost invitați șeful Misiunii EUBAM, Slawomir Pichor și Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio.
Proiectul elaborat propune norme juridice și concepte legislative noi armonizate la Codul Vamal Comunitar. Prin elaborarea noului Cod vamal s-a urmărit modernizarea legislației vamale, facilitarea comerțului, precum și revizuirea sistemului de facilități la achitarea drepturilor de import.
”Noul Cod vamal are ca finalitate unificarea legislației vamale naționale într-un singur document ușor aplicabil atât de mediul de business, cât și de autoritățile publice, care să stimuleze și să mențină un mediu atractiv pentru dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova. Noi am atras atenția la toate propunerile recepționate și ne dorim ca aceste discuții să fie la fel de fructuoase cum au fost și pe alte componente.” a menționat Veronica Vragaleva, secretar de stat al Ministerului Finanțelor.
”Aproximarea legislației vamale naționale la Codul Vamal comunitar ne va apropia și mai mult de Uniunea Europeană, iar beneficiile le vor simți în primul rând agenții economici. Unificarea legislației vamale naționale va exclude necesitatea consultării unui șir de acte legislative, ceea ce va simplifica semnificativ procedurile de vămuire și respectiv, va facilita comerțul internațional.”, a completat în intervenția sa Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.
La rândul său, Înaltul Consilier UE, Rosario de Blasio a menționat că, prin implementarea unui nou Cod Vamal, ajustat la cel european, se va produce o modernizare substanțială a domeniului administrării vamale, ținându-se cont, în același timp, și de necesitățile și așteptările operatorilor economici care desfășoară operațiuni de comerț internațional.
Totodată, șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor a declarat că: ”EUBAM s-a simțit onorată atunci când, la sfârșitul lui 2016, Ministerul Finanțelor, ca parte a eforturilor sale continue de a alinia legislația cu ZLSAC UE-Moldova, ne-a invitat să sprijinim Serviciul Vamal în redactarea noului Cod Vamal al Moldovei. A fost o muncă laborioasă în care Misiunea a investit atât resurse umane, cât și timp, dar a fost una de succes și documentul a fost revizuit și aprobat de TAIEX și, respectiv, de Ministerul Finanțelor. Astăzi suntem bucuroși să vedem că au început consultările publice, iar Moldova va avea în curând un nou Cod Vamal, în conformitate cu prevederile legislației vamale a UE.”
Structura noului Cod Vamal este constituită din 11 titluri. Noul Cod va fi însoțit de Regulamentul de punere în aplicare a acestuia, care prevede proceduri vamale detaliate și va fi pus în aplicare odată cu noul Cod vamal.
Documentul prevede includerea normelor referitoare la posibilitatea suspendării executării deciziilor în cazul contestării deciziilor organelor vamale, însă doar în cazul în care sunt motive întemeiate de îndoială în privinţa conformităţii deciziei contestate sau se consideră că ar fi posibilă cauzarea unui prejudiciu ireparabil la adresa persoanei.
În partea ce se referă la păstrarea documentelor și a altor informații, precum şi aferentă tarifelor și costurilor, au fost transpuse dispozițiile legislației europene conform cărora organul vamal poate solicita plata unor tarife doar pentru recuperarea costurilor pentru prestarea serviciilor, fără a solicita plata pentru acţiunile sale referitoare la aplicarea legislaţiei vamale sau îndeplinirea controalelor vamale în cursul programului de lucru.
O altă prevedere vizează reprezentarea în vamă, activitate care urmează a fi desfășurată în baza autorizației de reprezentant vamal (broker vamal), eliberată de către Serviciul Vamal. Documentul va substitui licența eliberată actualmente de către Camera de Licențiere.
Notă: Proiectul de lege a fost elaborat cu suportul reprezentanților Băncii Mondiale și ai Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), în conformitate cu prevederile legislației comunitare și recomandările parvenite din partea experților Uniunii Europene. Noul Cod vamal sistematizează actualul Cod vamal, legea cu privire la tariful vamal și legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice. Proiectul de lege privind noul Cod Vamal şi materialele care îl însoţesc pot fi accesate aici.