Alte știri

Noul director SIS numit în funcție fără concurs! Susținătorii blocului ACUM critică deputații și le cer transparență în luarea deciziilor

Pinterest LinkedIn Tumblr

Experții WatchDog de la TV8, Valeriu Pașa și Sergiu Tofilat, se arată surprinși de politica începută de noua guvernare de la Chișinău. Deși blocul ACUM, când erau în opoziție, acuzau PDM că nu i-au decizii transparente, astăzi ei au votat noul director al SIS cu viteză fulger, or cu o zi înainte societatea nici măcar nu cunoștea numele candidatului.

„Parcă era vorba de un altfel de guvernare. Se discută numirea directorului SIS, fără concurs, fără anunțarea candidatului. Nu vă permite legea? Păi dacă tot ați modificat-o recent, cine v-a încurcat să includeți numirea prin concurs? Credibilitatea în instituțiile statului este extrem de mică. În situația asta transparența este crucială pentru a restabili încrederea”, a reacționat pe facebook Sergiu Tofilat.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

La rândul său, Valeriu Pașa a venit cu un mesaj adresat către Maia Sandu, Dodon și Năstase: „Stimat Alians, noi aici asta, cetățenii, avem o întrebare. Niște transparență ceva? Net, net? Măcar anunțați prealabil numele candidatului/ei la SIS, măcar să-i căutăm nod în papură o zi sau două. Unde v-ați apucat să-l și numiți?”.

Iar Sergiu Tofilat afirmă că încrederea cetățenilor în instituțiile de stat este foarte mică, fiindcă guvernarea precedentă a numit în funcții de conducere oameni loiali/șantajabili, într-un mod netransparent, în grabă, pe ascuns. „În rezultat instituțiile nu respectau legislația, încălcau drepturile cetățenilor și luau decizii strict în interesul PD. Noua majoritate parlamentară nu trebuie să repete greșelile predecesorilor săi”, a declarat el. „De aceea candidații în funcțiile cheie (la SIS ori alte structuri) trebuie anunțați din timp sau selectați prin concurs deschis înainte de a fi votați, ca publicul să le studieze amănunțit activitatea”, a adăugat Tofilat.

Telegraph.md amintește că săptămâna trecută deputații din PAS și Platforma DA au votat în Parlament pentru trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea Președintelui statului, Igor Dodon. Iar astăzi alianța ACUM-PSRM l-a votat pe Alexand Esaulenco în funcția de șef al SIS, în condițiile explicate mai sus de către experți.

alexandru esaulenco, noul sef sis, serviciul informatii securitate, majoritate parlamentara, fractiunea pas, dan perciun, partidul maiei sandu, inteceptari telefonice, interceptari ilegale

loading...

Comments are closed.