Alte știri

Nu a trecut cine trebuie?! Ministerul Justiției va reevalua rezultatele concursului privind funcția de Procuror General

Pinterest LinkedIn Tumblr

În urma indignării opiniei publice vis-a-vis de rezultatele concursului privind ocuparea funcției de Procuror General, Ministrul Justiției spune că va reevalua rezultatele concursului.

„Stimati cetateni, oameni ai Moldovei,

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Înțeleg și accept nemultumirile legate de rezultatele preliminare anunțate de comisia pentru preselectia candidatului pentru funcția de procuror general.
Și eu îmi doresc o reformă veritabilă, cu mai mulți candidați dinafara acestui sistem care trebuie zdruncinat din temelie.
Totuși, misiunea comisiei a fost să eliminăm pe de-a dreptul candidați toxici, cu grave probleme de integritate. Nu avem un Igor Popa, nu avem un Harunjen printre candidații care la moment sunt în lista scurtă. Nu avem oameni clar afiliați regimului oligarhic.
Comisia de selectare, compusă nu din politicieni, ci din oameni imparțiali, a evaluat prestația candidaților și viziunile acestora. Din câte am observat, obiecții la acest proces nu au fost. Sunt nemulțumiri față de rezultatul acestor evaluări.
Merităm un Procuror General integru, profesionist, asupra căruia nu planează absolut nici o suspiciune. Doar asta poate reabilita imaginea instituției și reanima încrederea noastră, a tuturor, în justiție.
Lucrările comisiei nu sunt terminate și lista scurtă nu a fost remisă către Consiliul Superior al Procurorilor.
După ce au fost cunoscuți candidații din lista scurtă, au continuat să apară informații de care membrii comisiei nu dispuneau la momentul evaluărilor. Se impune o reevaluare, despre rezultatele căreia, totuși, nu vă pot promite nimic. Pentru că în cadrul comisiei nu sunt oameni care execută indicații, ci am invitat oameni care decid în baza faptelor, opiniile cărora o să fie respectate pe deplin.

Noi am depus tot efortul ca să creăm o comisie independentă, care să analizeze fiecare candidat obiectiv, în functie de dosarul si prestația din cadrul interviului. Interviurile sunt publicate și chiar vă invit să dedicați timp pentru a le viziona. Niciodată nu este perfect, dar consider că am reușit să asigurăm cel mai transparent și imparțial concurs pentru funcția de Procuror General care a fost vreodată în țara noastră. Nu a fost perfect. Dar nici nu am terminat procesul.

Ce nu ne-a reușit este sa verificăm integritatea candidaților așa cu ne-am fi dorit. Nu ar fi trebuit să facem această verificare dacă în țara asta instituțiile competente își făceau munca corect!

Comisia a filtrat acei candidati care în mod vădit nu corespundeau criteriilor de integritate, în baza informației obținute din surse publice, de membrii comisiei. Mai multi din ei nu sunt in lista scurtă, iar cei mai toxici nici măcar nu au aplicat. Din cauza existenței acestui filtru pe care l-am instituit.

Cum am zis, anumite informatii au apărut după ce am prezentat lista scurtă public. Nu ne-am făcut că plouă. Am reinițiat discuțiile, am cercetat și am încercat să verificăm veridicitatea informatiei precum și suficiența acesteia pentru a ne modifica decizia comisiei.

Nu putem opera cu zvonuri și cu informații nefondate, pentru că informație inexactă poate fi lansată față de origine.

O sa cântărim foarte atent fiecare argument.
O să ne mai întrunim o dată și o să analizăm repetat informația care a apărut, precum și cea pe care am putut-o obține între timp pentru a ne reevalua decizia.

Pot să vă promit un lucru – ne vom face munca onest și în baza faptelor clare.

Împărtășim aceeași speranță – să avem, în final, cel mai potrivit candidat pentru această funcție. Nu o să accept nimic mai puțin ca asta. Cu toții vrem o justiție corectă și onestă și un Procuror General corect. Numim o persoană care va fi în funcție 7 ani – mult mai mult decât mandatul actualului guvern. Nu vreau să ratăm această șansă de a numi o persoană care să îndreptățească speranțele și așteptările populației. Nu ține de nume, ține de obiectivul final pentru care vom continua să luptăm.”, se spune în mesajul Olesei Stamate.

 

 

loading...

Comments are closed.