Social

Nu procurați aceste medicamente! Au fost retrase din toate farmaciile din Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a emis un comunicat de presă în care vine cu un șir de precizări după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM) a lansat o atenționare în urma identificării impurității cu potențial carcinogen cunoscute sub denumirea de N-nitrozodimetilamina (NDMA) în substanța activă – Valsartan, fabricată de producătorul Zhejiang Huahai Pharmaceuticals (China).

Potrivit Agenției, în data de 4 iulie 2018, în baza notificării de alertă rapidă a unui defect de calitate clasa l, în conformitate cu practicile aplicate în Comunitatea Europeană, AMDM a întreprins acţiuni privind neadmiterea pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova a produselor cu substanța activă Valsartan fabricată de către Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd din China.

Astfel, imediat după recepţionarea alertei rapide, AMDM a emis un ordin privind rechemarea tuturor medicamentelor cu conţinut de substanţă activă Valsartan, fabricată de Zheijang Huahai Pharmaceuticals Co. Ltd, China până la nivel de farmacie. În acest fel, a fost sistată distribuirea a 22 produse medicamentoase cu această substanță activă, fabricată de producătorul chinez, de la depozitele angro către farmacii şi instituţii medicale, precum şi eliberarea acestora din farmacii.

Măsura de retragere de pe piață a medicamentelor care conțin substanța activă Valsartan, afectată de N-nitrozodimetilamina, a vizat 22 de produse, pentru care fabricantul de substanță activă este de Zhejiang Huahai Pharmaceuticals din China. Menționăm că în Nomenclatorul de Stat sunt înregistrate încă 28 de produse medicamentoase care conțin substanța activă Valsartan, fabricată de alți producători, care nu este afectată de prezența impurității, ce prezintă risc sporit pentru sănătate.

La moment, AMDM nu a primit informații despre absența medicamentelor cu substanța activă Valsartan în farmaciile comunitare.

loading...

Comments are closed.