Externe

Nu vom îngheța la iarnă. Ucraina a prelungit cu 10 ani contractul cu Rusia privind tranzitul petrolului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Potrivit presei ucraineană, Ukrtransneft a prelungit cu zece ani contractul pentru tranzitul petrolului rusesc prin sistemul ucrainean de transport al petrolului în Europa.

Acordul corespunzător a fost semnat de reprezentanții Ukrtransneft cu conducerea companiei ruse Transneft pe 3 decembrie, transmite serviciul de presă al Ukrtransneft.

La 3 decembrie 2019, Ukrtransnafta și Transneft au încheiat un acord suplimentar la acordul privind furnizarea de servicii de transport de petrol pe teritoriul Ucrainei, care își prelungește valabilitatea cu 10 ani – de la 1 ianuarie 2020 până la 1 ianuarie 2030, se arată într-un mesaj al Ukrtransneft.

În cadrul unei conferințe de la Zagreb, capitala Croației, a fost semnat un acord de extindere a tranzitului petrolului rusesc către Europa.

Reamintim că în aprilie 2019, Rusia a oprit tranzitul petrolului său prin Ucraina din cauza impurităților sale. Petrolul rusesc contaminat, căzut în rafinăriile de petrol, a provocat avarii și defecțiuni ale echipamentelor. Datorită suspendării tranzitului, Transneft-ul rus a plătit compensații Ukrtransneft în valoare de 3,5 milioane de euro.

Citește și: UE va face presiuni pentru a se înregistra progrese la discuțiile dintre Ucraina și Rusia privind gazele

În același timp, se desfășoară și negocierile între Ucraina și Rusia cu privire la transportul de gaz. Acordul actual de tranzit a gazului expiră la 1 ianuarie 2020.

Veniturile Ucrainei din tranzitul de gaze sunt mult mai mari decât din tranzitul petrolier și se ridică la aproximativ 3 miliarde de dolari anual, ceea ce echivalează cu 2,3-3% din PIB-ul Ucrainei.

Citește și: Prim-Ministrul Chicu dă asigurări că din 2020 Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău va fi operațional

 

loading...

Comments are closed.