Numărul persoanelor angajate în câmpul muncii a scăzut cu 6,6% în 2024

La sfârșitul anului 2024, numărul cetățenilor cu vârsta de peste 15 ani care aveau un loc de muncă a fost de peste 816 mii de persoane, în scădere cu 6,6% față de anul precedent. Aproape fiecare al cincilea angajat lucra fără contract de muncă, potrivit datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Doar 54,7% dintre moldovenii cu vârsta între 20 și 64 de ani erau încadrați în câmpul muncii, ceea ce reprezintă o scădere de 0,4 puncte procentuale comparativ cu 2023. Vârsta medie a persoanelor ocupate era de 44 de ani.

Dintre cei angajați, 15,6% activau în agricultură, iar 84,4% în alte sectoare economice. Cea mai mare parte a forței de muncă – 63% – era concentrată în sectorul serviciilor. Industria absorbea 13,6% dintre angajați, dintre care 11,2% lucrau în sectorul prelucrător.

De asemenea, 7,8% dintre persoanele ocupate activau în construcții.

În ceea ce privește formele de proprietate, 32,1% dintre angajați lucrau în sectorul public, iar 67,9% în sectorul privat sau în alte forme de organizare economică.

Majoritatea persoanelor ocupate, 82,9%, erau salariați, iar 13% își desfășurau activitatea ca lucrători pe cont propriu.

Unul dintre cele mai îngrijorătoare aspecte ale pieței muncii rămâne munca informală. În sectorul non-agricol, 10,1% dintre angajați activau fără un contract de muncă. Cel mai ridicat nivel al muncii la negru a fost identificat în construcții, unde 62% dintre muncitori lucrau fără acte oficiale.

Potrivit experților, ”scăderea numărului de angajați oficial și creșterea sectorului informal generează provocări suplimentare pentru economia și politica socială a țării”.

Total
0
Shares
1 comments

Comments are closed.

Total
0
Share