Social

Nutriționist: Top 5 cele mai sănătoase alimente! Vezi dacă se regăsesc în meniul tău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Atunci când vine vorba despre felul în care ne menținem sănătoși pe termen lung, este foarte important să avem grijă de corpul nostru, dar la fel de important este să avem grijă de creierul nostru. Cu siguranță că nu este frumos pentru aspectul fizic atunci când îmbătrânim dar, atâta vreme cât ne păstrăm judecata intactă și abilitatea de a conversa, îmbătrânirea nu mai pare un proces atât de îngrozitor.

Nutriționistul Pavel Lungu de la Chișinău ne spune care sunt cele mai sănătoase alimente pentur creier:

1. Fructele intens colorate conțin un antioxidant foarte important, numit luteină, despre care se știe că îmbunătățește vederea dar noile studii, efectuate de compania Abbott și de University of Illinois, au indicat că persoanele în vârstă care consumă luteină au o inteligență mai bine focusată, precum și aptitudinea de a reține și folosi informațiile pe care le-au dobândit de-a lungul vieții. Dacă optați pentru consumul de fructe, atunci prima recomandare ar fi afinele. Foarte bogate în antioxidanți, fibre și vitaminele C și K, aceste fructe au multe efecte benefice asupra sănătății. De asemenea, afinele au și un conținut ridicat de acid galic, care este un neuroprotect excelent împotriva stresului și al degenerării neuronale.

2. Legume verzi și broccoli. Varza kale, salata, broccoli sunt doar câteva dintre legumele verzi bogate în luteină. În plus conțin un alt nutrient foarte important, și anume zeaxantina. Expertul susține că „cercetările pe care le-am efectuat indică faptul că o combinație de luteină și zeaxantină îmbunătățește viteza de reacție și memoria, indiferent de vârstă”. În plus, broccoli conține foarte multă vitamina K și vitamin B4, ambele foarte importante în menținerea acuității memoriei.

3. Turmericul și piperul. Turmericul este un agent antiinflamator foarte puternic, iar împreună cu piperul creează un amestec „care contribuie la prevenirea apariției plăcilor care conduc la dezvoltarea demenței și este eficient chiar și în tratarea depresiei”, consideră expertul.

4. Nucile, semințele și avocado. Nucile, migdalele, nucile caju, semințele de chia și fisticul conțin o cantitate mare de acizi grași Omega-3 care „pot avea un rol foarte important în păstrarea funcției cognitive și în încetinirea îmbătrânirii creierului”, susține doctorul. Studii recente, desfășurate pe un grup de pacienți vârstnici, diagnosticați cu Alzheimer, au indicat faptul că acei pacienți care au consumat mai mulți acizi grași Omega-3 s-au descurcat mai bine le testele de flexibilitate cognitive precum și în ceea ce privește trecerea de la o sarcină la alta.

5. Peștele. Peștele conține un tip de acid Omega-3, numit DHA, care are rolul de a îmbunătăți felul în care accesăm și folosim informațiile stocate în creier. Corpul omenesc extrage mai greu acest compus din nuci dar îl metabolizează ușor din carnea de pește și fructe de mare. „Trebuie să ne asigurăm că unele specii de pești sunt pescuite și nu de acvacultură pentru a fi siguri că au un nivel ridicat de DHA și unul scăzut de mercur (cum este cazul somonului)”, susține Pavel Lungu. În plus, fructele de mare reprezintă și o sursă excelentă de vitamin E.

loading...

Comments are closed.