Politic

O acțiune de protest a avut loc duminică, 10 octombrie, în fața Parlamentului din Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

O acțiune de protest a avut loc duminică, 10 octombrie, în fața Parlamentului din Chișinău. Protestatarii, adunați în fața legislativului, au strigat: „Libertate lui Stoianoglo!”, „Jos Maia Sandu!”, „Jos mafia!”, „Nu dictaturii!”, „Jos hunta!”, „Vrem dreptate!”, „Libertate lui Stoianoglo și lui Ruslan Popov!”, transmite IPN.

Vlad Batrîncea, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a precizat că oamenii protestează împotriva „dosarelor fabricate, acțiunilor banditești cu mascații, împotriva justiției televizate, a încălcării drepturilor la apărare, împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, care continuă să execute comenzi politice”.

Deputatul a menționat că Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat din funcție, nici nu a avut posibilitate să comunice cu avocații. „Stoianoglo, în cei doi ani, nu a pornit niciun dosar politic și nu a scos în afara legii niciun partid politic, a avut curajul să spună că nu se va supune politic”. Potrivit lui Batrîncea, judecătorul care instrumentează cazul Stoianoglo, este și cel care instrumentează cazul lui Andrei Năstase, iar unii judecători și procurori îndeplinesc comenzi politice. „Riscăm să ne întoarcem din nou la stat capturat”, a spus deputatul, care a adăugat că la protest nu au putut ajunge unii oameni, pentru că ar fi fost intimidați.

Valeriu Reniță, jurnalist, a opinat că „un regim care bagă la dubă un om nevinovat, este unul ticălos. Regimul Maiei Sandu și-a dat arama pe față, este un regim antipopular”.

Totodată, jurnalistul Gabriel Călin, a opinat că în Republica Moldova a fost instituit cultul personalității. „Am venit să dăm jos un partid, care s-a deghizat în oi blânde, dar de fapt sunt niște șacali. Stoianoglo a fost reținut și arestat ilegal, pentru că nu-l puteau controla”, a spus Gabriel Călin, care a menționat că nu susține niciun partid politic și că a venit la protest „pentru a da jos acest șacal în fustă”.

Victor Petrov, deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, a adăugat că, tot duminică, o acțiune similară de protest are loc și la Comrat.

Prezent la acțiunea de protest de la Chișinău, Ion Diacov, ex-procuror al municipiului Chișinău, a subliniat că „arestul lui Stoianoglo este rezultatul jocurilor politicienilor”, Alexandr Stoianoglo fiind „cel mai bun procuror din ultimii 30 de ani”, potrivit lui Ion Diacov.

Un alt deputat din partea BCS, Bogdan Tîrdea, a subliniat că, în ultimul timp, au crescut prețurile la pâine, dar și la alte produse alimentare, cum este hrișca, la materiale de construcție, la gaz. Potrivit deputatului, noua guvernare vrea să majoreze vârsta de pensionare, astfel că mulți oameni ar putea să nu mai ajungă la această vârstă.

Vladimir Voronin, deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a opinat că „lupta cu corupția nu începe cu Procuratura Generală, e o muncă de sistem”. Potrivit lui Vladimir Voronin, se dorește ca procurorul general să fie unul de buzunar.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a reacționat pe rețelele de socializare în felul următor: „Evident că fiecare are dreptul de a protesta. Chiar și cei care nu-și doresc lupta împotriva corupției, ci vor perpetuarea situației actuale. Însă majoritatea cetățenilor țării sunt de altă părere. Ei doresc ca hoții să stea la pușcărie. Indiferent de statutul celui care fură și de câți bani are în buzunar. De aceea, respectând drepturile celor puțini care-și doresc ca hoții să fie lăsați în pace și/sau să fure mai departe, lupta anticorupție trebuie să continue. Și va continua”.

loading...

Comments are closed.