O cetățeană rusă a fost reținută în Danemarca pentru colaborare cu un serviciu de informații străin

În 11 iunie, serviciile de securitate daneze au arestat o cetățeană rusă, care a fost acuzată că a facilitat activitatea unui serviciu de informații străin în Danemarca. Anunțul a fost făcut pentru televiziunea publică DR, transmite presa ucraineană.

Serviciul de informații a precizat că arestarea a fost legată de o publicație „în mai multe instituții media europene” despre o fundație de stat rusă, Pravfond, cu sediul la Moscova, care a angajat ofițeri de informații în poziții cheie timp de mai mulți ani.

„Ea este acuzată de încălcarea articolului 108 din Codul penal danez, care se referă la permiterea unui serviciu de informații străin să opereze în Danemarca – în special, cooperarea cu scopul de a exercita influență”, precizează sursa citată.

Femeia este una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale comunității rusești din Danemarca. Printre altele, ea conduce un centru de consiliere pentru vorbitorii de limbă rusă într-un oraș din Noua Zeelandă. Potrivit unor documente interne, acest centru a primit cel puțin 338 de mii de coroane daneze de la Pravfond începând cu 2017. Se așteaptă ca aceasta să fie eliberată după interogatoriu.

După cum notează DR, Pravfond, cu sediul la Moscova, este de fapt parte a unei campanii de propagandă rusească pentru a crea povești despre discriminarea cetățenilor vorbitori de limbă rusă din străinătate, potrivit unor surse de informații occidentale.

Total
0
Shares
Total
0
Share