Politic

O comisiei parlamentară a avizat modificarea Legii bugetului de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Întrunită astăzi în ședință, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2022, propus de Guvern.

Modificarea Legii bugetului de stat 2022 a fost necesară pentru atenuarea impactului negativ al crizei energetice și crizei refugiaților asupra populației, instituțiilor publice și agenților economici. De asemenea, parametrii bugetari au fost aduși în concordanță cu estimările revăzute ale principalilor indicatori macroeconomici pentru anul curent.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat pentru anul curent se majorează de la 52,701 miliarde de lei până la 57,971 miliarde de lei (+10%), în principal din contul creșterii impozitelor și taxelor, cheltuielile – de la 72,087 miliarde de lei până la 75,216 miliarde de lei (+4,3%). Deficitul bugetului de stat se va diminua cu 2,141 miliarde de lei ori cu 11% până la 17,245 miliarde de lei. Deficitul bugetar urmează să fie acoperit atât din surse interne, cât și din cele externe.

Scopul majorării cheltuielilor este protecția socială a populației și asigurarea măsurilor prevăzute de Fondul de reducere a vulnerabilității energetice. De asemenea, va fi suplinit fondul de urgență al Guvernului în legătură cu gestionarea crizei energetice și a crizei refugiaților. Cele mai semnificative majorări sunt înregistrate la grupul ”protecția socială” (+1,758 miliarde de lei), necesare pentru acordarea suportului financiar unic beneficiarilor de toate tipurile de pensii sau alocații sociale de stat și majorarea alocațiilor ca ajutor pentru perioada rece a anului.

Conform estimărilor, ponderea datoriei de stat la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 36,1% în Produsul Intern Brut, mai puțin decât valoarea preconizată anterior.

Proiectul de modificare a bugetului de stat urmează a fi prezentat pentru dezbateri și aprobare în plenul Paramentului.

Astăzi, Biroul permanent al Parlamentului va examina cererea Președintelui Parlamentului de convocare a Legislativului în sesiune extraordinară.

loading...

Comments are closed.