O delegație a CEC efectuează o vizită oficială în Germania, în zilele de 8-10 iunie

În perioada 8-10 iunie curent, o delegație a Comisiei Electorale Centrale efectuează o vizită oficială la Berlin, Germania, pentru a observa desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Această vizită face parte dintr-o inițiativă de cooperare internațională și de schimb de bune practici în domeniul electoral, susținută de Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale Moldova.

Delegația CEC a fost condusă de președinta instituției, Caraman Angelica și a inclus membri și funcționari din cadrul CEC și ai Centrului de instruire continuă în domeniul electoral. Scopul principal al vizitei a fost de a monitoriza și de a înțelege procedurile electorale aplicate în procesul de votare pentru votul prin corespondență, precum și observarea alegerilor europarlamentare.

Pe parcursul zilei de ieri, membrii delegației au vizitat mai multe secții de votare de Berlin. La fel, la Ambasada Republicii Lituania în Germania, s-au familiarizat cu procesele practice de utilizare a votului prin corespondență. În cazul alegerilor organizate în Lituania, ca și în Republica Moldova, plicurile cu buletinele de vot sunt recepționate de către misiunea diplomatică. Astfel, Ambasadorul Saulius Kašuba, a oferit informații despre procesul de înregistrare a alegătorilor, evidența plicurilor cu buletinele de vot, iar la sfârșitul zilei alegerilor, delegația a urmărit procesul de numărare a voturilor și totalizare a rezultatelor.

Președinta Caraman Angelica, a declarat: „Vizita la Berlin ne-a oferit oportunitatea de a observa un sistem electoral bine pus la punct și de a învăța din experiența colegilor noștri germani. Multe dintre bunele practici observate aici pot fi adaptate și aplicate și în Republica Moldova, pentru a îmbunătăți și moderniza sistemul nostru electoral. La fel este și în cazul experienței lituanienilor în gestionarea votului prin corespondență, care, de fapt, a constituit subiectul principal al aflării noastre în Germania”.

Vizita delegației CEC la Berlin se înscrie în eforturile continue ale Comisiei Electorale Centrale de a asigura alegeri libere, corecte și transparente, prin învățarea din experiențele altor state membre ale Uniunii Europene și prin implementarea celor mai bune practici internaționale în domeniu.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share